Prva rektorica zagrebačkog Sveučilišta

Secret

14. ožujka 2002.

Prva rektorica zagrebačkog Sveučilišta

Nakon što je prošli tjedan prvi puta u povijesti jedna žena, Danijela Fuček, izabrana na mjesto načelnice jedne policijske postaje u Hrvatskoj, jučer smo dobili prvu ženu, prof.dr.sc. Helenu Jasnu Mencer, koja je izabrana na mjesto rektora zagrebačkog Sveučilišta u njegovoj 333 godina dugoj povijesti postojanja.
Na najvećem Hrvatskom sveučilištu, zagrebačkom, upravo teče 333. akademska godina. Ono je imalo 79 rektora, u 92 mandata, a jučer je prvi puta od 1669. godine kada je osnovano, na mjesto osamdestog rektora izabrana žena. Ona je prof.dr.sc. Helena Jasna Mencer, redoviti profesor Fakulteta kemijskog inžinjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.
Zadnjih osam godina obavljala je dužnost prorektorice za znanost Zagrebačkog sveučilišta, a 1998. godine Zastupnički dom Hrvatskog Sabora imenovao ju je članicom Nacionalnog znanstvenog vijeća.Ta ugledna pedesetšestogodišnja znanstvanica doktorirala je 1976. godine na fakultetu na kojem danas radi, docent je postala 1978. godine, a status redovnog profesora uživa od 1992. Znanstveno se usavršavala na uglednim sveučilištima i institutima u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Bavi se istraživanjem polimera.
Za rektoricu je izabrana u drugom krugu glasovanja, jer u prvom nitko od pet kandidata: prof.dr sc. Helena Jasna Mencer, Hildegard Auf Franić, Ana Stavljenić Rukavina, Nikola Ružinski i Boris Vukonić, nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova u Senatu Sveučilišta. U odlučujućem krugu prof. Mencer rektorsko mjesto dobila je osvojivši 24 glasa, naprema 19 koje je osvojila Hildegard Auf Franić, kandidatkinja Arhitektonskog fakulteta.
Prof. Mencer poznata je po svojoj borbi za ostanak obrazovanih mladih ljudi u Hrvatskoj i njihovom zapošljavanju, što je navela kao glavni cilj u svom programu natječući se za mjesato rektora, a nakon izbora izjavila je kako će se zalagati za moderno, kvalitetno i napredno sveučilište, da će se boriti za razvojne programe te u središte svakog sveučilišnog djelovanja staviti s jedne strane studente, a s druge profesore.
Biti će inaugurirana početkom travnja do kada bi trebala napustiti dužnost predsjednice Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu.