Penzioner zatvorio i posljednju knjižaru u Herceg Novom

Svjetlana Zorić

15. kolovoza 2004.

Penzioner zatvorio i posljednju knjižaru u Herceg Novom

U istočnom nam susjedstvu svakodnevno se događaju zanimljive stvari. Tako je nedavno, kako javlja Radio B92, jedan od simbola crnogorskog turizma i kulture – Herceg Novi, ostao bez jedine knjižare, što je ponosno djelo jednog penzionera, koji je svojim tužakanjem već uspio zatvoriti kafić zbog "duvanskog dima" i foto radnju koja "truje zdravlje isparenjima"

Da tragedija bude još veća Herceg Novi, je grad u kojem je održan 10. Međunarodni sajam knjiga, a evo od skora nema niti jednu jedinu knjižaru. Takvim uspjehom može se pohvaliti penzioner Bruno Spindler, koji živi u stanu iznad zadnje knjižare koja je opstajala u Herceg Novom. On je protiv vlasnika knjižare podigao tužbu.

Kako je za Radio B92 izjavio vlasnik zatvorene knjižare, Nikola Malović, knjižara je zatvorena od strane inspekcije, a u obrazloženju ne piše iz kojeg razloga. Naveden je tek "član 130. Zakona o opštem postupku" koji otužnom vlasniku knjižare ne znači baš ništa i "po kojem svako ko nađe bilo kakav razlog za zatvaranje bilo koje radnje može da uloži žalbu i ta žalba stopira rad te radnje."

Malović je dodao i to, da je isti, svim i svačim ogorčeni, penzić do sada uspio zatvoriti lokalni kafić zbog "duvanskog dima", te foto radnju koja je prema Spindleru koristila "foto mašinu koja truje zdravlje isparenjima".