Radni staž – beskonačno

Ivor Car

15. travnja 2004.

Radni staž – beskonačno

Vjerujete li da netko ima 104 godine i još uvijek je zaposlen? Zapravo, ispravka! Vjerujete li da je Ray Crist danas u svojoj 104-oj godini dao otkaz i time prestao biti najstariji zaposlenik na svijetu? No, to što je postao nezaposlen ne znači da će ostatak svog života provesti odmarajući i ne radeći ništa. Naprotiv, Ray kreće u nove radne pobjede

Amerikanac Ray Crist do danas je bio najstariji zaposlenik na svijetu, izvijestio je The Patriot News. Svoj posljednji posao obavljao je kao predavač na koledžu Messiah, nedaleko od Harrisburga u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Taj posao obavljao je od 1970. godine, a za njega je dobivao tek simboličnu plaću – 1$ godišnje! "Radoholičari" među vama, od dvadeset i nešto, koje poznajem, a koji kukaju kako im se ne da više raditi, sigurno su ostali zabezeknuti ovom činjenicom.

No, niti duboka starost od 104 godine, niti godišnja plaća od nevjerojatnog 1$ još uvijek nije sve nad čim se prosječni radnik može začuditi, jer Ray Crist nastavlja s novim radnim pobjedama. Ostavivši posao odlučio je i dalje nastaviti svoja istraživanja, pogotovo ono u kojem nastoji otkriti na koji način biljke apsorbiraju toksične metale i pritom ujedno čiste zemlju.

Zbilja mnogo za čovjeka koji je već doktorirao u doba kada se po prvi put u eter na srednjem valu progurao Radio Zagreb (1926. godine). Iako je ovim činom Ray ušao u povijest to nije prvi put da je zaslužio svoje mjesto u "majci svih znanosti". Naime, Ray Crist poznat je kao ravnatelj "Manhattan" projekta u 1945. godini. Kao što znate riječ je o američkom projektu za razvoj atomske bombe.