Otok Krk - otok Plavih zastava

Elfrida MatučMahulja

27. srpnja 2006.

Otok Krk - otok Plavih zastava

A što je to plava zastava? Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. To je, u svijetu, danas vrlo cijenjena markica koja turistima služi kao orijentir prilikom odabira destinacija. Otok Krk ponosni je vlasnik 10 plavih zastava, a gdje je to najuputnije uživati morske blagodati čitajte ovdje

Krenimo redom, kako ste stali na kopno otoka Krka prvo će vas dočekati u Omišlju plaža "Pesja", pa plaža "Jadran-Njivice" u istoimenom pitoresknom mjestašcu, nadalje plaža "Rupa" (to je ona na kojoj sam ja provela djetinjstvo) u Malinskoj, a onda slijede krčke plaže: "Dunat", FKK "Politin", Camping-Ježevac", "Dražica" te "Porporela - Ježevac", vlasnik plave zastave u Puntu je poznata Marina "Punat", a ne treba ni reći da se vijori i na "Veloj Plaži" u Baški (na slici).

Na navedenim se, dakle, lokacijama možete banjati do mile volje znajući kako ste uronjeni u more visoke kvalitete. Sve pak destinacije, koje imaju Plavu zastavu dužne su zadnju subotu u mjesecu srpnju organizirati i manifestaciju pod imenom "Dan plave zastave" pa će se tako i na Krku zajednički, u suradnji TZ općina i Grada Krka te TZ otoka Krka, 29. srpnja ove godine proslaviti veliki broj plavih priznanja za čisto more i uredne plaže koje ovom otoku služe na ponos i to pod nazivom "Dan plavih zastava" - s obzirom da ih za sada ima 10.