Krčki Labirint poezije

Elfrida MatučMahulja

29. rujna 2005.

Krčki Labirint poezije

Negdje pred ljeto prvi se puta u javnosti pojavila ideja zagrebačke umjetnice Vlaste Primorac o gradnji "Krčkog labirinta poezije", a jučer je u Baški (otok Krk) upriličen i obilazak lokacije na kome je gradnja labirinta predviđena. Bit će smješten na strmini "Zakam" smještenoj na oko 190 metara nadmorske visine, s nezaboravnim pogled na panoramu Baške. Vjerujemo da ćemo idućeg ljeta, moći koristiti sve blagodati šetnje labirintom

"Labirint je drevni simbol cjelovitosti. On u sebi spaja slikovitost kruga i spirale u vijugavu, ali svrhovitu stazu. Labirint predstavlja putovanje k našem vlastitom središtu, a onda povratak u svijet. Kao pomoć u meditaciji i molitvi, labirint se odavno koristi, jer se iskustvo hodanja labirintom pretvara u doživljaj kretanja unutarnjim svetim mjestom. Hod labirintom odvodi nas od ega k 'unutarnjoj vještici ili vješcu'. Ovako je pojam labirinta opisan u magazinu 'Plavi planet'.

Dodamo li pojmu labirinta gradnju u tehnici suhozida (gromača i mrgara) naravno iz kamena domaćeg, krčkog, u kojega će se uklesati glagoljski simboli kao znak da je upravo ovdje kolijevka pismenosti te kao svojevrsno "sjećanje na budućnost" - možda poticaj da neke naše buduće generacije u školi nauče to "prapismo" u Hrvata, dobivamo projekt hvale vrijedan.

Zamisao je buduće namjene labirinta u duhovnom, meditacijskom, kulturološkom i turističkom smislu. S obzirom da će biti dobro vidljiv iz samog mjesta Baška, zasigurno će privući mnogobrojne posjetioce željne i voljne šetnje po čistom zraku slikovitom planinarskom stazom kao stvorenom za "razgovore s Bogom i samim sobom".

Labirint će se graditi prema projektu njemačkog pejzažnog arhitekta Johannesa Matthiessena već poznatog čak i u ovim krajevima te će vrlo vjerojatno imati amfiteatarski oblik, s obzirom da je zamišljen kao buduće poprište kulturnih događanja u Baški i na Krku.

Vidimo se dakle, na godinu, negdje u nekom krugu krčkog labirinta!