Tonoc, šoto, redići, kuntra ... što je to?

Elfrida MatučMahulja

14. lipnja 2006.

Tonoc, šoto, redići, kuntra ... što je to?

Tonoc, šoto, redići, kuntra, prebir ... vjerojatno su većini čitatelja Lupige obični nepoznati strani pojmovi. No, ovdje kod mene na otoku Krku to su kod nas domaćih-domorodaca (kako nas vole nazivati), riječi koje označavaju svetinju. Naime radi se o dijelovima tanci (plesova) otoka Krka, a ovo je dakle novica za sve ljubitelje folklora ma gdje bili

52. put se održava Festival folklora otoka Krka. Ove godine u Puntu, a prvi puta u povijesti pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom Krčani nastoje očuvati svoju kulturnu-folklornu baštinu, naročito kod mlađih generacija, te istu prezentirati turistima i posjetiteljima našeg Otoka. 52. Festival folklora otoka Krka održava se 16. i 17. lipnja (dakle u vrijeme ovog produljenog vikenda), na lokaciji "Borići" u samom centru mjesta Punat.

Festivalska događanja počinju oba dana u 19.00 sati dolaskom folklornih skupina u Punat i šarenim mimohodom nošnji otoka Krka mjestom Punat. 16. lipnja (petak) nastupaju mlađe folklorne skupine, a program završava nastupom dječjeg zbora "MIĆI BODULI"; dok su stari maheri na programu 17. lipnja (subota). Treba spomenuti i da nastupe prati Stručna skupina za ocjenu primjene Pravilnika Festivala, a "pod lupom" su pridržavanje zadanog vremena nastupa (12 minuta), izgled nošnji i njihova autentičnost, sopnja (svirka sopila), tanac (ples) i kanat po domaću (pjevanje).

Evo, Punat vas ponovo poziva na vikend, a mi pozivamo sunce da bude gore visoko i da nas ne potjera u Narodni dom gdje će manifestacija biti održana u slučaju lošeg vremena - kako je ljeto krenulo, na sve se mora misliti :) ... dakle, ako se netko pitao što je zapelo s Bodulkom Elfridom, tu sam živa (nadam se i zdrava) ali zauzeta organizacijom i detaljima ovog nadasve mnogoljudnog zbivanja u Puntu ...

Dođite - dobrodošli ste!