Novi GostLupež

Božidar Alajbegović

19. svibnja 2003.

Novi GostLupež

Prije nešto više od mjesec dana (preciznije 02.04.) obećasmo vam učestalije pojavljivanje "lupeških gostiju" u našoj rubrici rezerviranoj za tekstove osoba različitih profesija, profila i interesa, a čija je aktivnost u domaćoj javnosti u okviru posla kojim se bave zamijećena, priznata i respektirana. Obećano - izvršeno, a o kakvom se gostu ovaj puta radi saznat ćete u

Ovo je pravo mjesto da jednim udarcem ubijemo dvije muhe. Najavu najnovijeg GostaLupeža iskoristit ćemo i za predstavljanje dvije nove knjige koje od prije nekoliko dana krase izloge i police onih malobrojnih knjižara razasutih diljem Lijepe naše.  Radi se o romanima Moja kućna pomoćnica poznatog i vrlo čitanog francuskog književnika Christiana Ostera i najnovijem, siguran sam budućem bestseleru Ante Tomića naslovljenom Ništa nas ne smije iznenaditi.
Antu Tomića zaista nema svrhe podrobnije predstavljati jer je već općepoznato da je on jedan od rijetkih domaćih pisaca koji svoju publiku svojim djelima pokušava konstantno nasmijati, a u tome redovito i uspijeva!!! Nimalo ne sumnjam da će tako biti i u slučaju njegovog spomenutog, upravo objavljenog romana N.N.N.I. , jer je to roman koji tematizira služenje vojnog roka u bivšoj JNA!!!  Svi vi  "sretnici" koji ste (poput mene) imali priliku na vlastitoj koži iskusiti sve čari koje pruža jednogodišnje nošenje sivomaslinaste uniforme i prošli JNA dril i obuku u šarolikom društvu pristiglom iz raznoraznih zakutaka teritorija koji se prostire od Vardara pa do Triglava, složit ćete se sa mnom kako je upravo ta godinica najživopisnija dionica vaše biografije, a koja predstavlja nepresušno vrelo obilato materijalom pogodnim za duhovitu literarnu razradu.
A drugospomenuti novoobjavljeni roman Moja kućna pomoćnica  prepun je erotskog naboja koji je poharao francuske top ljestvice svojom pričom o jednom izgubljenom pedesetogodišnjaku koji napušten od supruge sve svoje životne nade polaže u svoju mladu kućnu pomoćnicu. Autor Christian Oster iznimno vješto čitatelja uvlači u intrigantnu priču prepunu erotskih aluzija i dvostrukih značenja koju istovremeno odlikuje visok stupanj posvećenosti književnosti. Podatak da je jedan od najboljih suvremenih francuskih sineasta Claude Berri prošle godine prema romanu snimio istoimeni film dodatni je razlog da posegnete za tom pravom romanesknom poslasticom.
 
A dovoljan poticaj za kupnju spomenutih knjiga svakome tko iole prati domaća književna izdanja trebao bi predstavljati podatak da je ova dva romana objavila nakladnička kuća Fraktura. To je nakladnik koji se u samo godinu dana od svog nastanka svojom agilnošću i visokom kvalitetom brižljivo biranih naslova (Termiti i druge priče, Brooklyn bez majke, Pseći tango, Vojni rock, Isus na koži, Ista priča, Ostat ću mlad, Nešto kao kuća) probio u sam vrh domaćeg književnog izdavaštva, (po mom mišljenju tik do VBZ-a).
Dovoljno je npr. reći da je Frakturi prvoj uspjelo vrlo kratko nakon obznanjivanja imena dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za književnost od Kerteszova nakladnika pribaviti prava za objavljivanje u Hrvatskoj (romani tog mađarskog nobelovca izlaze na jesen).
Naravno, već vam je jasno da je najnoviji gost Lupež upravo Seid Serdarević, Frakturin osnivač, vlasnik i urednik.
A zanima li vas njegov prikaz jučer i danas hrvatskog književnog izdavaštva, klikom na ovaj link pročitajte njegov tekst na tu temu pod naslovom "Insajderski pogled na nakladništvo u Rvata!", napisan naravno isključivo za Lupigu, na čemu mu ovom prilikom zahvaljujemo.