Lupiga u Cannesu - Košnica globalnog TV sela

Edin

10. travnja 2006.

Lupiga u Cannesu - Košnica globalnog TV sela

Rekordnih 12.115 učesnika ove je godine na Azurnu obalu, u francuski Cannes, dovukao golemi sajam MIPTV, a ne čudi da je stvari tamo pronjuškao i Lupež. Kupovalo se i prodavalo TV kanale, programe, filmove, serije i sve ono što će sljedećih sezona biti emitirano na beskonačnom globalnom televizijskom nebu. Viđeno djeluje poprilično nestvarno i kao da nije samo prije dvadesetak godina bilo tema SF filmova

MIPTV 2006 sajam, sa svojim multimedijskim dijelom MILIA, inače namijenjen poslovnom svijetu audiovizualne i digitalne produkcije te emitiranja, dovukao je ove godine na Azurnu obalu rekordnih 12.115 učesnika.


Pročelje sajamske dvorane

U francuski Cannes je skoro 5.000 kompanija iz 58 zemalja poslalo svoje predstavnike kako bi ovi izlagali i nudili te kupovali televizijske kanale, programe, filmove, serije i sve drugo što će u sljedećim sezonama biti emitirano na gotovo pa beskonačnom globalnom televizijskom nebu. 


Panorama Cannesa

Oko 20.000 kvadrata impresivne Palais des Festivales bilo je nakrcano štandovima vodećih svjetskih produkcija i televizijskih stanica koje su svoje proizvode prikazivale na bezbrojnim plazma i LCD televizorima. HBO, Discovery, Canal +, ORF te hiljade drugih …


U predvorju se kontaktiralo

Tokom pet dana (3.-7. april), koliko ovaj godišnji market traje, muškarci i žene u poslovnim odijelima su razmjenjivali vizit kartice, ugovarali kupovinu materijala, prisustvovali raznim konferencijama i prezentacijama.


Logo uspješnog sajma

Pored televizijskih i produkcijskih, MIP TV ugostio je i predstavnike novih medija, pogotovo onih koji na našim prostorima neće zaživjeti još neko vrijeme. Bili su tu HDTV (televizija visoke definicije), internet i IPTV, Video on demand (video na zahtjev) solucije, TV putem mobitela i sl.


Fashion TV i na mobitelu

Sve to poprilično djeluje nestvarno i kao da nije samo prije dvadesetak godina bilo tema naučno-fantastičnih filmova. Ipak, zar nisu tada i mobiteli bili naučna fantastika?


Fashion TV organizirao je i neke zabavne dijelove programa