Lupiga najavljuje novi putopis

Ivor Car

30. prosinca 2002.

Lupiga najavljuje novi putopis

Nakon poduže pauze od točno tri mjeseca, Lupiga se može pohvaliti s novim putopisom. Nakon izvrsnog putopisa From Russia with Love, dolazi nam još jedan putopis s istoka. Autorica je poznata Lupigina kolumnistica i zaljubljenica u knjige, Jelena, a mjesto radnje je srbijanska metropola – Beograd!
Prošlo je točno, ali baš točno, tri mjeseca od kada je na Lupigi objavljen posljednji putopis, onaj iz Rusije u kojem nas je Ida na izvrstan način upoznala s čarima slavenskog istoka. Ljudi putuju, ali rijetkost je da netko podijeli svoje dojmove s nama, zbog toga je velika vrijednost onih koji se odvaže na to.

Dakle, nakon te poduže pauze objavljujemo novi putopis, također s istoka, ali ipak onog nama bližeg istoka, iz srpske metropole Beograda, Hrvatima ipak neatraktivne (ako ne i mrske) destinacije. Autor ovoga putopisa je Lupigina kolumnistica Jelena, koju ukratko možemo opisati kao knjiškog moljca koji se u Beogradu i našao upravo zahvaljujući knjigama, odnosno sajmu knjiga. Njenim tekstom dominira neka vrsta opčinjenosti s nečim novim, a to je kaos koji funkcionira u savršenom redu, tako da možda kaos i nije kaos. Bitno je napomenuti kako Jelenu zanima isključivo urbani turizam i kako je ovo prvi njen posjet, sada već dvomilijunskom Beogradu. O tome kako joj je tamo bilo svjedoči njena izjava da je nakon što se vratila u Zagreb odlučila osnovati svoj fond za ponovni posjet tom gradu. Kako ne bih dalje ponavljao njene, a i svoje  riječi preostaje mi samo da vam dam link na putopis – Tjedan dana u Beogradu!