Lačni Franc na turnejo po Hrvaškoj

NikVuk

27. rujna 2005.

Lačni Franc na turnejo po Hrvaškoj

"To je legendarno mjesto koje bi svaki grad trebao zaštititi kao spomenik. Nadam se da će se nešto dobro dogoditi i Kulušić opet probuditi", rekao je jednom prilikom Zoran Predin, frontmen kultne (jugo)slovenske grupe Lačni Franz, stoga ni ne čudi što je upravo ovaj bend odabran da u četvrtak u zagrebačkoj Tvornici otpočne niz koncerata pod motom "25 godina Kulušića", pogotovo što još uvijek imaju "zube i jaja"


Čini se da je vrijeme reuniona uzelo maha. Nakon višemjesečne halabuke oko ponovnog okupljanja "Bijelog dugmeta", koje je Bogu fala prošlo, na red je došlo i okupljanje "Lačnog Franza". Povratnički koncert održali su u lipnju na ljubljanskim Križankama. Kako gluposti ne manjka, a oni su još uvijek "ljuti na gluposti i kritični", odlučili su se ponovno okupiti i neko vrijeme biti koncertno aktivni.

A kako bismo i mi u Zagrebu imali priliku vidjeti povratnike pobrinula se Tvornica u kojoj će se 29. rujna dogoditi zagrebačko ukazanje ove kultne (jugo)slovenske rock skupine. Zagrebački nastup "Lačnog Franza"  bit će prvi u nizu koncerata iz ciklusa "25 godina Kulušića" i nesumnjivo je upravo ovaj bend odličan izbor za početak ovog ciklusa, jer Zorana Predina, frontmana "Lačnog Franza", za kultni klub vežu jako lijepe uspomene ("To je legendarno mjesto koje bi svaki grad trebao zaštititi kao spomenik. Nadam se da će se nešto dobro dogoditi i Kulušić opet probuditi").

"Lačni Franz" osnovan je 1979. godine. U Zagrebu su prvi put nastupili u Lapidariju 1980. godine, a od tada pa do njihovog raspada 16 godina kasnije priča se da su često nastupali u zagrebačkim klubovima. Iza ovog banda stoji respektabilna diskografija od devet albuma i šest kompilacija. Na ovom mjestu nećemo nabrajati sve, ali svakako treba spomenuti klasične albume poput "Ikebane", "Adijo pameti", "Ne mi dihat za ovratnik", s kojih ćemo zasigurno čuti brdo stvari, jer band najavljuje izvođenje pjesama s početka svoje karijere.

Nastupaju u originalnoj postavi, sviraju stvari s početka osamdesetih, a Predin poručuje da još uvijek imaju zube i jaja. Definitivno treba vidjeti! Kao predgrupa će nastupiti mladi slovenski bend "Mi2" koji dolaze iz mjesta Rogatec i postoje već skoro deset godina. U tom razdoblju izdali su četiri albuma, a uskoro slijedi i peti. Nakon zagrebačkog koncerta "Lačni Franc", gladan svirki, nastupit će i u Puli, Rijeci, Splitu i Osijeku.
 
Ulaznice za zagrebački koncert mogu se nabaviti po pretprodajnoj cijeni od 70 kuna, dok će na dan koncerta cijena biti 90 kuna. Zato narode navali dok ima.