Dvojica veličanstvenih u Tvornici: Arsen i Predin

Svjetlana Zorić

15. veljače 2005.

Dvojica veličanstvenih u Tvornici: Arsen i Predin

Više od tri sata, u kojima su se dva popularna kantautora izmjenjivala u zajedničkim i samostalnim izvedbama, trajao je koncert Arsena Dedića i Zorana Predina u prepunoj zagrebačkoj Tvornici. U izvrsnoj vokalnoj i verbalnoj kondiciji Arsen se pokazao kao pravi showman, a nije zaostajao ni Predin. Takva intimnost i bliskost autora s publikom odavno se nisu mogli vidjeti na nekom zagrebačkom glazbenom happeningu

Više od tri sata, u kojima su se dva popularna kantautora izmjenjivali u zajedničkim i samostalnim izvedbama, trajao je koncert Arsena Dedića i Zorana Predina u prepunoj zagrebačkoj Tvornici. S oduševljenjem su primljene izvedbe Predinovih i Arsenovih klasika, a hrvatski je autor ovim putem izvodio i pjesme sa svog posljednjeg albuma "Na zlu putu", jednog od konkurenata za najbolje glazbeno izdanje protekle godine.

Koncert je započeo Predin pjesmama "Utrujeni čarovnik", "Vse je tvoje", "Uspavanka", dok je Arsen svoj prvi set načeo sa svojim singlom "Amigo". Vokalna suradnja Predina i Arsena na starom hitu "Čakaj me" jedan je od vrhunaca koncerta, uz Predinovu izvedbu "Devojko mala", te Arsenove "Tvoje nježne godine", "Ono sve što znaš o meni" i "Otkada te ne volim". U izvrsnoj vokalnoj i verbalnoj kondiciji Arsen se pokazao kao pravi showman, a ništa manje uspješan nije bio ni Predin koji se i sam posebno razgalio izvodeći "Ne me dihat za ovratnik" - jedan od prvih hitova njegovog Lačnog Franza. Naboj i euforija publike najviše je došla do izražaja u drugom dijelu koncerta, kada su nakon pauze oni hrabriji pojedinci iz gledališta doslovno razgovarali s Arsenom. Takva intimnost i bliskost jednog autora s publikom odavno se nisu mogli vidjeti na nekom zagrebačkom glazbenom happeningu, a prema burnim aplauzima i skandiranju na trenutke se moglo činiti kao da se nalazite na nekom r'n'r koncertu.

Lucidno poigravanje naslovima i citatima iz vlastite diskografije, te vidljivi ulog emocija u nastupu obojice autora za čiju su uspješnu kolaboraciju zaslužni Predinov prateći band "Žive legende", te Arsenov pijanist Branko Bulić ovaj su koncert izdigli daleko iznad prosjeka većine ovogodišnjih glazbenih zbivanja. Različit pristup humoru još je jedna od posebnosti nastupa dvojice već kultnih autora. Predinov blagi i nijansirani humor u kombinaciji s Arsenovim ironično-sarkastičnim šalama bile su još jedan katalizator dobrog raspoloženja u Tvornici. Zbog svega navedenog koncerte "Od A do Z" možemo bez sumnje proglasiti zgoditcima na zagrebačkoj koncertnoj sceni, uz bok koncertima R.E.M.-a i Bajage s Instruktorima u Domu sportova. O tome kolika je trenutna potražnja za Arsenovim i Predinovim nastupom zorno pokazuje dva dana rasprodana dvorana, pregovori o trećem zagrebačkom koncertu krajem veljače ili početkom ožujka, te nova gostovanja koja dvojicu prijatelja i glazbenih suputnika očekuju u Sloveniji.