Bajaga i Instruktori uz euforično dranje i aplauz

Daniel Letica

26. studenog 2004.

Bajaga i Instruktori uz euforično dranje i aplauz

Točno 20 godina prošlo je od prve svirke side-projekta Bajage i njegovih Instruktora pozitivne geografije u zagrebačkom Kulušiću. I upola toliko otkako sam proveo koncert spomenute grupe u hali Tivoli u prvom redu i vidio se u reportaži na dnevniku RTS-a. Unatoč vrlo solidnom koncertu teško se oteti dojmu da danas najbolje zvuče pjesme s albuma 'Sa druge strane jastuka' dok je neke druge ipak nagrizao zub vremena



Ajmo smešak za početak!

Tri frendice

Točno (ajde skoro pa točno) dvadeset godina prošlo je od prve javne svirke tada još side-projekta Momčila Bajagića – Bajage (u to vrijeme ritam gitarista Riblje Čorbe) i njegovih Instruktora pozitivne geografije (koji su se s vremenom reducirali na samo Instruktore) u zagrebačkom Kulušiću. I upola toliko godina otkako je gorepotpisani proveo koncert spomenutih Instruktora na čelu s Bajagom u hali Tivoli u prvom redu i vidio se u reportaži na Dnevniku RTS-a. Kako vrijeme leti ...

 

Da si bar ovde ..


Gle ono

Pomalo neočekivano za Bajagu se pred Domom sportova na onoj hladnoći grozničavo tražila karta više, a potražnja je uvelike nadmašivala ponudu. Primjetno jače osiguranje tražilo je od ljudi da pokažu kartu za koncert čak i na prilazima Maloj dvorani Doma Sportova. Očigledna posljedica neslavnog pokušaja snimanja materijala za "dokumentarni film" na Trgu bana Jelačića.

Prži!

Ima 'ko vatre?

Ovo je bilo specijalno izdanje B&I u otmjenoj varijanti u odijelima, uz pratnju članova Beogradske filharmonije s funkcijom da svojim prisustvom i gudanjem uveličaju slavljenički nastup. B&I su uz euforično dranje i aplauz izašli na stejdž, nakon što su se beogradski gudači već ušuškali na svojim mjestima (među njima je primijećen i tip, pljunuti Sanader). Koncert su otvorili sa stvari 'Grad', nastavili s hitovima s "Prodavnice tajni": 'Verujem-ne verujem', 'Gore-dole' i ostalim poskočicama.

Ej Lupiga, dosta tog slikanja!


Kupi CD, ali ovo nije jebeni šank!

Puna dva i pol sata svirke uključujući tri bisa protekla su u vrlo opuštenoj atmosferi i s puno obostranih izraza simpatije, bez i najmanjeg incidenta, s jednim grudnjakom bačenim iz publike na binu, kao glavnom koncertnom atrakcijom. Očita je i velika ljubav između Bajage i zagrebačke publike pa ne čudi i međusobno flertovanje toga tipa. Tako da je u jednom trenutku odgovorio na uzvike iz publike "oćemo još! oćemo još! " kako je bolje da ne govori koliko bi on još najradije svirao samo da se njega pita. 

Nasmeši se!


Šta bre ovaj hoće?

Odsvirali su naravno i slijedeće uspješnice: 'Tišina', Čorbina/Bajagina 'Dobro jutro', 'Plavi safir', 'Na vrhovima prstiju', 'Moji drugovi', 'Pada vlada' itd. Za trijumfalnu završnicu ostavljene su balade 'Zažmuri', 'Otkad tebe volim' (koncertni emotivni vrhunac je trenutak kada je s Bajagom iz benda na pozornici ostao jedino klavijaturist Saša Lokner), 'Kad hodaš', 'Tamara' i 'Samo nam je ljubav potrebna'. Unatoč vrlo solidnom koncertu teško se oteti dojmu da danas najbolje zvuče pjesme sa albuma "Sa druge strane jastuka": 'XX.vek', 'Ti se ljubiš', '220' dok je neke druge ipak nagrizao zub vremena.

Suza, dim ili znoj u oku?