Najbolje od romske glazbe u Tvornici

Ivor Car

13. rujna 2005.

Najbolje od romske glazbe u Tvornici

Nakon poduže ljetne pauze zagrebačka Tvornica kulture opet je u "igri". Prvi od najavljenih ovosezonskih koncerata ("Lačni Franz", Jaques Morelembaum i Samba Cello Trio, Gino Paoli, Arsen Dedić, Zoran Predin, Steve Vai) je makedonski gypsy brass band - proslavljeni "Kočani orkestar". Bolju pozivnicu od one koju nam neku večer reče Kasum Cana, nećete dobiti. "Romi su majstori za muziku!", kaže Cana

"Kočani orkestar" nastupit će u Tvornici 24. rujna. Dva dana ranije su u Puli, a dan poslije toga u Rijeci. Riječ je o višečlanoj glazbenoj atrakciji koju predvodi saksofonist Ismail Saliev, istinska zvijezda World Music scene, na kojoj romska glazba zauzima sve jače pozicije.

Ovo će biti treći put da dolaze u zagrebačku Tvornicu, gdje su već nastupali i ostavili fantastičan dojam, i neki drugi velikani romske glazbe - Šaban Bajramović, Esma Redžepova i Ljiljana Buttler u simbiozi s Mostar Sevdah Reunionom. Do sada je "Kočani Orkestar" izdao četiri albuma ("A Gypsy Brass Band", "L'orient est rouge", "Gypsy Mambo" i "Alone At My Wedding") od kojih je najzapaženiji bio onaj tužnog naslova - "Alone At My Wedding" na kojem se nalaze svadbene uspješnice makedonskih Roma. Neupućenom gostu valja reći kako koncert sigurno neće proći bez klasika kakvi su "Mesečina", "Ederlezi", "Djelem, djelem" ili "Uči me majko". Uostalom, što Lupigin prijatelj Kasum Cana reče neki dan - Romi su majstori za muziku!

Prošlo gostovanje ovoga orkestra u vrućoj Tvornici ostalo je zapamćeno kao pravi glazbeni spektakl - od samog ulaska neumornih svirača kroz publiku pa do trosatne svirke s visokim tempom tijekom koje su neprestano "flertovali" s publikom što pravi "sladokusci" svakako znaju cijeniti. Stoga ne čudi što za "Kočani orkestrom" luduju u Italiji i Češkoj, gdje se za svaki njihov nastup traži ulaznica više. Karte u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok su na dan koncerta skuplje za jednog bana Jelačića.

Ove sezone u Tvornici kulture očekuju nas još sljedeći koncerti:

29. rujan
Ciklus "25 godina Kulušića"
Lačni Franz (Slovenija)

7. listopad
Jaques Morelembaum i Samba Cello Trio (Brazil)

10. studeni
"Tvornica u Lisinskom"
Gino Paoli, Arsen Dedić i Zoran Predin (Italija, Hrvatska i Slovenija)

11. studeni
"Martinje u Tvornici"
Gustafi

14. studeni
Steve Vai i Eric Sardinas