Javnosti - od navijačkih udruga

Ivor Car

10. ožujka 2004.

Javnosti - od navijačkih udruga

Navijačke udruge se bune kako u medijima ne dobivaju prostora da kažu ono što misle, stoga ćemo im mi dati prostora i prenijeti zajedničko priopćenje navijačkih udruga Armade, Bad Blue Boysa, Kohorte, Torcide i Ultrasa, koje su nam oni uputili. U priopćenju se spominju mnoge stvari, pa i neobjektivnost, harakiri, sudske tužbe

Nakon bujica napada na navijače koje gotovo svi hrvatski mediji objavljuju i pokreću iz dana u dan, prisiljeni smo reagirati.

Razne stranke, udruge, sindikati, i razne interesne skupine reagiraju i na puno manje objede i optužbe, pa Vas molimo da nam dopustite da reagiramo i mi, navijači, koji smo na putu da u stvarnosti, kao i na papiru, pomoću slova Zakona, u ovoj državi postanemo građani drugoga reda. U stvarnosti je to tako već dugi niz godina, i upravo to je jedan od glavnih uzroka problema vezanih uz navijače, što bi uz minimalnu suradnju medija lako i dokazali.

Međutim odbačen je dijalog s navijačima, a za svaki problem, svaki pojedinačni slučaj, optuženi su "navijači" kao cjelina. Navijači su dežurni krivac, i dežurni problem o kojem mediji izvještavaju i kojemu poklanjaju jako mnogo medijskog prostora, dok se pravim problemima hrvatskog nogometa, ali i društva, poput moralnog i gospodarskog propadanja, ne bave u tolikoj mjeri. Zašto je to tako? Zato jer je lakše ocrniti cijelu jednu navijačku skupinu nego jednog korumpiranog nogometnog djelatnika, političara, doktora, suca, policajca i uopće "moralnog" čovjeka koji je spreman govoriti o "navijačima" kao izvoru nekakvih problema, a na svoje postupke ili postupke svojih kolega nije spreman ukazati. O problematičnim navijačima progovorit ćemo mi, navijači koji smo tu od utakmice do utakmice, samo ako nam za to pružite priliku!

Nitko pametan niti normalan ne brani tuče, razbijanja, neukusna skandiranja i ostale stvari koje se dešavaju i na našim stadionima!

Međutim, hrvatski mediji, kada pišu o navijačima, naglašavaju isključivo ružne stvari i višestruko uvećavaju problem. Izlažu se teze kako je u svim europskim zemljama problem navijačkih sukoba riješen i da se neredi događaju još samo kod nas i u nekolicini balkanskih zemalja, što je jedna velika laž.

Novinari, posebno sportski, itekako su svjesni da je to laž, ali prešućuju istinu. Konstantno se piše i govori kako smo mi problem koji će uništiti naš nogomet, iako se zna da su navijači najmanji krivci za stanje u kojem se on trenutno nalazi. Piše se kako se "normalni" navijači boje odlaska na stadione jer zbog tih silnih nereda strahuju za živote, dok isti koji o tome pišu ili izvještavaju, izbjegavaju kritiku stanja u našem nogometu i onih koji su do tog stanja doveli i općenito kritiku kvalitete nogometne igre u nas.

Ukoliko postoje nekakvi ljubitelji hrvatskog nogometa koji bi napunili stadione u slučaju da nas nema, mi ne da ćemo se maknuti sa stadiona, nego ćemo izvršiti kolektivni harakiri.

Nakon donošenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, za koji smo mi unaprijed rekli da je loš i da će od njega stradati običan navijač sa šalom oko vrata, a huligani će proći nekažnjeno, mediji pozivaju na nekakav konačni obračun s navijačima, obračun države svim sredstvima, kao da Zakon nije dovoljan.

Opet naglašavamo, traže se drakonske kazne za navijače, a ne traže se uvođenje europskih kazni za privredni kriminal, nošenje oružja, ne traže se europske kazne za prometne prekršaje, iako svake godine na cestama gine stotine i stotine ljudi, iako smo po gore navedenim negativnostima u samom europskom vrhu, za razliku od tih navijačkih nereda o kojima vi pišete. Po našim procjenama u navijačkim neredima svake godine ima onoliko ozlijeđenih koliko i u obiteljskom nasilju, ali svakog dana! Ne vidimo baš da se u medijima poziva na linč i na oštru akciju protiv muževa koji tuku žene...

Uza sve negativnosti, kriminal i ružne stvari koje se događaju u našem društvu, navijači su postali problem broj jedan. Takve izjave daju čak i visoki državni dužnosnici, poput ministrice Vesne Škare - Ožbolt. Medijski linč je prešao sve granice dobrog ukusa...

Gospodi moralistima, koji navijače optužuju za sve i svašta, poručujemo da sljedeći put dobro razmisle kad nas nazivaju pogrdnim imenima ili kad javnosti podastiru lažne podatke. Sve navijačke udruge ovog su puta ujedinjene te će protiv počinitelja difamacije podići sudske tužbe.

Ako je zabranjeno vrijeđanje zbog etničke i vjerske pripadnosti, zbog seksualne orijentacije, zbog spola ili boje kože, ne vidimo zašto bi bilo dozvoljeno vrijeđanje čitavih subkulturnih skupina kao što su navijači. Zar naši vrli novinari i javnost zaboravljaju da su ti isti navijači bili prvi koji su krenuli u rušenje Jugoslavije i komunizma, prvi koji su krenuli u stvaranje hrvatske države, prvi koji su 90-tih reagirali na autokratske tendencije iz državnog vrha? Mislimo da smo zaslužili da nas se barem sasluša, a kad nas se optužuje da to bude s argumentima i odmjereno, a ne da se objavljuju nekakvi bukački pamfleti u kojima se SVI pripadnici navijačkih skupina prikazuju kao pijane spodobe koje ruše sve pred sobom.

Nikako ne mislimo da o navijačima treba pisati samo lijepe stvari, niti da treba prešućivati nasilje, ali nam je dosta preuveličavanja problema i optuživanja za stvari za koje nismo krivi. Tvrdnja kako je iz godine u godinu stanje na stadionima sve ozbiljnije također je velika laž, uostalom zašto se nitko od tih silnih moralista nije pozabavio MUP-ovim službenim statistikama iz kojih se jasno vidi kako je nasilja, povrijeđenih i uhićenih svake godine sve manje.

Ne znamo koji su motivi za tako ozbiljne optužbe, da li dizanje tiraže i gledanosti, kriva informiranost, skretanje pažnje s pravih krivaca za stanje u kojem se naš nogomet nalazi ili možda osveta za pomršene račune kojekakvim političkim strankama i interesnim skupina u prošlosti, ali sve što tražimo je objektivnost.

Da ne bi ispalo da bježimo od krivice i da tvrdimo da su navijači potpuno nevini, ovu priliku bismo iskoristili i da pozovemo nasilne pojedince koji se predstavljaju kao pripadnici navijačkih skupina na suzdržavanje od ekstremne uporabe sile, i da se zapitaju da li oni misle da svojim činom nekoga stvarno predstavljaju?

Znamo da nije moguće preko noći prekinuti dugogodišnje sukobe, ali Vas mi iz navijačkih udruga, pozivamo na snižavanje tenzija i na zajedničku borbu za boljitak hrvatskog nogometa i organiziranog navijanja.

Klub navijača ''Armada'' Rijeka
Klub navijača Hajduka - ''Torcida'' Split
Udruga građana ''Kohorta'' Osijek
Udruga navijača
Dinama
Udruga navijača ''Ultras'' Vinkovci