Neredi i huligani - zdravo!

Ivan Kegelj

19. lipnja 2003.

Neredi i huligani - zdravo!

Kad se u nekoj sportskoj areni u ovoj četirimilijunskoj zemlji dogode neredi, što nije tako rijetko kako bi mogao sugerirati broj stanovnika pitome nam Hrvatske, idući dan se na TV-u pojave neke čovjekolike spodobe, pa u krušku gurnutu im pod njušku izjave - potrebno je pod hitno donijeti Zakon o navijačima. A da ovu rečenicu ne bi ponavljali do smaka svijeta pobrinula se naša Vlada, koja, usput rečeno, iza sebe ima super rezultate, samo što ih mi neuki ne doživljavamo

Kabinet Malog Ivice napokon je odlučio donijeti taj famozni Zakon o navijačima o kojem možete čitati ovdje.
Europske zemlje donijele su Zakon o navijačima već početkom 80-tih, ali mi smo imali pametnija posla tih dana. Učinci ovog Zakona najbolje se mogu vidjeti na engleskim stadionima, gdje su se opjevani hooligansi prisiljeni ponašati kao raspjevane bakice u kazalištu. 
Kod nas će se to zvati Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Divljanje će se, usvoji li se ovaj Zakon u iduću srijedu na Saboru, sankcionirati novčanim i zatvorskim kaznama, te dugotrajnim zabranama prisustvovanja utakmicama, dernecima i drugim sportskim natjecanjima, i to najkraće u roku od jedne, a najduže do tri godine od dana donošenja sudske odluke. Uz to, policija će imati dozvolu zabraniti ulazak na stadione ljudima za koje se procjeni da su organizatori nereda. Na stadion nećete moći unijeti transparente dražesnih sadržaja, kao što su - Ubij tovara, zakolji purgera, iskasapi Slavonca, kastriraj Istrijana, nabij na kurac Roma...
Navijačima omiljena pirotehnička pomagala neće biti dozvoljena, a u krugu sportskih objekata bit će zabranjena prodaja alkohola. Evo vam na uvid i dio iz dokumenta o kojem će se glasati na Saboru.

KAO PROTUPRAVNO PONAŠANJE ZAKON O SPRJEČAVANJU NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA PODRAZUMIJEVA

- Posjedovanje ili konzumiranje alkohola ili opojnih droga u razdoblju od dva sata prije početka, do dva sata nakon završetka sportskog natjecanja, a u javnim prijevoznim sredstvima tijekom cijelog putovanja do sportskog borilišta.

- Unošenje alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda, te stvaranje nereda i nasilja.

- Unošenje i isticanje transparenata, zastava s obilježjima s kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti, ali i neke druge posebnosti.

- Bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili na gledateljske tribine.

- Pjevanje pjesama i dobacivanje poruka kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

- Paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, ali i drugih rekvizita.

- Pozivanje ili poticanje na tučnjavu ili na napad na druge gledatelje, redare, i službene osobe, kao i sudjelovanje u tučnjavi.

- Oštećenje i uništavanje dijelova sportskih objekata, prijevoznih sredstava i druge imovine pri dolasku za vrijeme održavanja sportskog natjecanja ili nakon njegovog završetka.