Krivac za "Dugopolje" drugi čovjek Torcide, ili su mu smjestili?

Ivor Car

20. prosinca 2003.

Krivac za "Dugopolje" drugi čovjek Torcide, ili su mu smjestili?

Sigurno ste primijetili kako smo posvetili dosta (možda i previše) prostora "dugopoljskom" slučaju kada je nekoliko Torcidaša zapalilo automobil s BBB-ima. Slučaj je riješen i sve je jasno, krivac je drugi čovjek Torcide, 37-godišnji Velimir Ronkulin, barem sudeći prema onome što donosi Jutarnji list. Iz povjerljivih izvora u vrhuški BBB-a saznajem kako to sve baš i nije tako

Ovo je treća novica u samo deset dana kojoj je tematika nemili događaj "odrađen" u Dugopolju nakon splitskog derbija između Hajduka i Dinama. Nećemo se ponavljati, jer vjerujem da svi znate kako je bilo riječ o standardnoj navijačkoj "sačekuši" koja se pretvorila u nešto sasvim drugo. Tom prilikom je grupa Torcidaša presrela automobil zagrebačkih registracija, potom iz njega izvukla trojicu Bad Blue Boysa i "opalila" bejzbol palicama po svim vitalnim dijelovima karoserije purgerskog vozila, te je jedan od Torcidaša zapalio "baklju" i bacio je u automobil u kojem su na zadnjem sjedalu još uvijek sjedila dva "purgera". Nitko nije teže ozlijeđen, i to je to.
 
Prema pisanju jučerašnjeg Jutarnjeg lista, slučaj je jasan i riješen, jer glavni krivac je 37-godišnji Velimir Ronkulin, zvani Vele. On je, prema policijskoj kaznenoj prijavi u slučaju Dugopolje, glavni organizator napada na BBB-e, a organizirao ga je uz pomoć Mate Prlića. Ronkulin je drugi čovjek Torcide i član Skupštine Hajduka, dok je Prlić fotograf Torcide. Prvi je sa još šestoricom Torcidaša organizirao blokadu ceste, dok im je ovaj drugi javio da im u susret dolazi automobil zagrebačkih auto oznaka. Nakon što su se svi zajedno "nalupali purgerskog automobila", 23-godišnji Jakov Vlastelica bacio je baklju i auto je planulo.

Inače Ronkulin je policiji poznat već dugi niz godina. Prije dvije godine osuđen je zbog nasilništva, a trenutno se protiv njega vodi postupak zbog sprečavanja službene osobe u obavljanju dužnosti. On sam tvrdi da je te noći bio u Dugopolju, ali nije sudjelovao u incidentu. Vozeći kući maloljetnog I.K. vidio je zapaljeni automobil, pored kojeg nije bilo nikoga. Nije se zaustavio samo zato da ne bi snosio eventualne posljedice ukoliko naiđe policija.

To je dakle jedna strana priče, a vrijedilo bi spomenuti i drugu, koju sam uglavnom dobio iz samog vrha organizacije BBB-a. Navodno su Boysi podijeljenih mišljenja o cijelom slučaju. Jedni misle kako je riječ o preuveličavanju navijačkog obračuna i namjeri policije da uništi, ionako poljuljanu navijačku scenu u Hrvata.  Po njima bi Ronkulin trebao biti žrtveno janje, jer policija već dugo vremena ima pik na njega, a navodno su mu i obećali da će mu kad-tad doći glave. Taj dio Boysa poziva se na navijačku solidarnost i drži kako je to sve samo nastavak urote koja je započela uvođenjem Zakona o navijačima, a završit će izumiranjem navijanja u Hrvatskoj. Dokaz uroti nalaze i u činjenici da u svakom izdanju bilo kojeg dnevnog lista u Crnoj kronici možemo naći mnogo crnjih vijesti, ali ipak ova ne silazi s naslovnica. Drugi dio BBB-a drži kako je riječ o ozbiljnom napadu koji se nikako ne može progurati pod "navijačke obračune", te podržavaju provedene policijske mjere (masovne informativne razgovore), iako su 1993. godine kada je zapaljen stadion tadašnje Croatie i sami bili podvrgnuti istima pa znaju koliko to neugodno može biti. Po njima bi svi vinovnici napada morali biti osuđeni na malo "deblje" zatvorske kazne. Kažu da to nema veze ni s navijanjem, a ni sa zdravim razumom.

Eto rekao sam vam sve i nadam se da na Lupigi neko duže razdoblje nećete čuti ništa o navijanju i navijačima.