IN RI i još ponešto od Celebera

Božidar Alajbegović

17. travnja 2004.

IN RI i još ponešto od Celebera

Marko Luka Zubčić, mlađahni je Riječanin, poznatiji nam kao Lupigin kolumnist Zubo, a tekstuljak koji slijedi slobodno možete iščitavati i kao svojevrsnu Zubinu ispričnicu, kojom njegov izostanak sa Lupiginih stranica dobiva zasluženi prefiks "opravdan". Vjerodostojnost ispričnice jamči ekipa iz Celebera, s čijim rezultatima rada vas također u nastavku upoznajemo

Najprije Zubi, u ime cjelokupne Lupigine ekipe, moram čestitati na uspješno položenom FCE-u (tko ne zna, radi se o višem ispitu Sveučilišta Cambridge). Bravo Zubo!

"In Ri.
Natpis nad naraštajem raspetim na križu potrage za osjećanjem života.
Dnevnik svetogrdnog križnog puta droge i promiskuitetnosti prema mračnom uskrsnuću u samozaborav.
Samo slučajno u Rijeci.
Slučajno In Ri.
Možete ih osuđivati, prezirati, zgražati se nad njima.
Možete se gnušati nad njihovom bezdušnošću i vulgarnošću.
Možete suosjećati s njima, kao s neizlječivim bolesnicima.
Možete ih sažaljevati, možda čak i voljeti.
Ili možete biti jedan od njih.
Sve možete.
Osim biti ravnodušni
."
 
Prethodni je citat kratka natuknica kojom zagrebački nakladnik Celeber predstavlja svoje najnovije izdanje - roman naslova IN RI kojega potpisuje upravo naš kolumnist Zubo - Marko Luka Zubčić. Upućeniji znaju kako je to već drugi objavljeni Zubin roman, a o prvom, ako ga kojim slučajem još niste čitali, možete se podrobnije informirati, evo upravo na ovome linku. Inače, vjerovali ili ne, Zubo već ima još 7 zgotovljenih romanesknih naslova, koji strpljivo čekaju svoj red za objavljivanje, a još ga 3 mjeseca dijele od punoljetnosti.

Zubo, IN RI opravdava tvoju neaktivnost na ovome sajtu, ali nemoj da Lupigu zaboraviš spomenuti u intervjuima koji te sada čekaju!!!

No, IN RI nikako nije jedino čime je Celeber knjiške moljce u zadnje vrijeme razveselio, jer osim Zubinog romana taj je agilni zagrebački nakladnik u zadnjih mjesec dana objavio još slijedeća 3 književna naslova:  
 
- Tijelo je zbirka pripovjedaka Hanifa Kureishija (koga je, uvjeren sam, sasvim izlišno detaljnije predstavljati), a koja nam, osim naslovne priče koja pokazuje što se dogodi kada si srednjih godina i kada ti je ponuđeno da svoje ostarjelo tijelo zamijeniš mnogo mlađim i privlačnijim, donosi još 7 izabranih pripovjedaka prožetih patnjom, mržnjom, ali i srećom i veseljem kojima su istkani odnosi roditelja i djece, anksioznost u adolescenciji i sl..

 
- Marihuana najobimnije je publicističko djelo posvećeno tom popularnom izdanku flore, a u kojemu Carrolyn Barry i Paul Dennis Cannabisu sativa pristupaju sa svih zamislivih strana te čitatelja upoznaju sa poviješću marice, načinima njenog uzgoja, nabave, čišćenja, obrade, motanja i skrivanja, a osim što donose čak i cijeli niz kulinarskih recepta u kojima je trava najvažniji sastojak, oni nam vrlo podrobno opisuju i djelovanje marihuane na ljudsku psihu i organizam (sa posebnim poglavljem naslovljenim Marihuana i seks), te nas upoznaju i sa pravnim propisima kojima se ta psihoaktivna supstanca tretira u SAD-u, dok nas u pogovoru Goran Goldberger upućuje kako je ganja zakonski regulirana u Lijepoj Našoj.

- Pisanje na drogama istraživanje je u kojemu Sadie Plant obrađuje povijest droge i njezino uživanje preko književnih djela nekih od najpriznatijih, ali i ozloglašenih pisaca. Umjesto da istražuje uživanje droge kroz pristup duhovne uzvišenosti, Sadie Plant se orijentira na način kojim droga pisce čine preciznima, temeljitima, gdje se njezin utjecaj može prepoznati u njihovoj svijesti, saznanju i spoznaji, u kulturnom životu, u politici. Pisanje na drogama proučava dubok i dalekosežan utjecaj narkotika na suvremenu kulturu. Kada govori o opijumu Sadie Plant se poziva na Coleridgea, o kokainu na Freuda, o meskalinu na Michauxa, a o svima zajedno na Burroughsa. Preko tih pisaca dobivamo uvid u različite načine na koje suvremeni svijet doživljava droge, ali i spoznajemo kako su droge utjecale na poeziju i prozu i oblikovale neke od najznačajnijih filozofija i teorija.