I moj sin voli nikotin

sapere_aude

2. lipnja 2003.

I moj sin voli nikotin

Pušenje bi za nerođene bebe moglo biti opasno poput kokaina ili heroina, vijest je koju nam donosi novo istraživanje jednog stranog časopisa. Studija ukazuje da čak i ograničeno pušenje može uzrokovati promjene u ponašanju djeteta, koje su slične onima kod beba koje su rodile majke korisnice ilegalnih droga. A samo šest do sedam cigareta dnevno na novorođenčetu ostavlja nevjerojatne posljedice ...
Doktori već godinama znaju da pušenje tijekom trudnoće može ugroziti zdravlje nerođenog ploda. Postoji mnoštvo dokumenata koji ukazuju da zbog toga dolazi do rađanja djece male težine. Međutim ovo su prvi podaci koji ističu da unošenje nikotina u tijelo šteti djetetu na sličan način poput kokaina ili heroina. Istraživanje pokazuje da žene koje puše samo 6 do 7 cigareta dnevno rađaju djecu koja su živčanija, lakše se uzbuđuju, abnormalno su napeta i kruta te puno teža za smiriti od djece nepušača. I što više cigareta se puši, to je veći stres za dijete.
Stručnjaci sumnjaju da dijete zapravo pokazuje znakove povlačenja nikotina, to jest da se dijete na neki način "odvikava" od pušenja. Puno se brige ulaže u zaštitu djece od majki ovisnica, ali pušenje je u trudnoći legalno i još uvijek prihvatljivo u većini kultura. S novim podacima koji su nam dostupni, možda bi se doktori trebali ponovno pozabaviti načinom na koji tumače što je doista zdrava majka.