Reci da nepušenju ili crkni

Ivan Kegelj

26. studenog 2002.

Reci da nepušenju ili crkni

Znate onu edukativno - preventivnu akciju gdje čovjek u bijelom reže pluća, a iz njih poteče katran? To je ista ona putem koje smo mogli vidjeti kako izgleda zadnji stadij raka. Da, da, ona akcija što pokazuje kako nikotin od mozga i pluća pravi spužvu. Vječna kao inflacija, sestra akcije "Zbogom oružje", maštovito nazvana "Recite da nepušenju" s nikotina je skinula 83 tisuća duša i to samo u devet proteklih mjeseci. Rezultate sustavnog maltretiranja pušača gnjusnim spotovima objavio je direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Stipe Orešković. A u opširnije pročitajte koliko nas je još ostalo. Pušača, ofkors.
Provedena anketa o akciji pokazala je da je za "Recite da nepušenju" čulo 86 posto građana. Čak polovica pušača, kaže ista anketa, odlučila je prestati pušiti ili smanjiti broj cigareta, nakon što je vidjela akciju. Svaka im čast. I ljudima i anketi. A sad o nama koji ćemo prije umrijeti. 
Ima nas u Hrvatskoj još oko 1,4 milijuna i nismo prestali pušiti. Znamo da to nije dobro za zdravlje i svoju djecu ćemo tući kaišem po goloj guzici ako im cigarete samo padnu na pamet. Sve dok od infarkta ne padnemo između stola i trosjeda. Ali, eto, nas goni neki vrag...
Nego vratimo se mi poštenijima, ljudima od volje i karaktera, točnije onima koji će to tek postati.
U sklopu akcije u "Andriji Štamparu" osnovan je Centar za
prevenciju ovisnosti i odvikavanja od puše
nja. Tamo su pokrenuli
školu nepušenja i besplatnu telefonsku liniju (060 2000 37) za
savjete potencijalnim nepušačima, pa - javite se pravovjerni i ostavite cigarete. Pušenje, naime, šteti zdravlju.
Nego, ostavimo i to po strani, pa najavimo, ovaj put iz usta ministra zdravstva Andre Vlahušića, Zakon o promicanju zdravlja, kojim se predviđa osnivanje posebnog fonda što bi se punio od poreza na duhanske proizvode. Nitko nije rekao u čije će džepove novac iz ovog fonda, ali sigurni smo da dragovoljnih primatelja ima i na izvoz. Od legalnih, preko polulegalnih do ilegalnih.
Spomenimo staru poslovicu "Para na paru, šuga na fukaru", pa recimo i to da je ministar Vlahušić za iduću godinu najavio dvije nove javnozdravstvene akcije. Riječ je o promicanju zdravlja žena i promicanju zdrave prehrane. Čekamo spotove i nadamo se da ovi za prehranu neće biti iz iste radionice kao ovi za pušenje. Bolje rečeno, nadamo se da nam se od njih neće povraćati.