Irski abortus

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Irski abortus

Irska-zemlja pive, nogometa, IRA-e i zabranjenog abortusa. Da će se stvari možda promijeniti glede ovog zadnjeg vidjeti ćemo nakon referenduma koji će se u srijedu 06.02.2002. održati u Irskoj. Katolička crkva na jednoj strani i liberali na drugoj, pokušavaju već danima uvjeriti različite strane da daju svoj glas ZA ili PROTIV abortusa, a prema najnovijim saznanjima došlo je do obrata u cijeloj kampanji zahvaljujući glasovima irskih medicinskih stručnjaka.....
U Irskoj je abortus ilegalan od 1861. godine i zabrana ne uključuje samo majke nego i zdravstveno osoblje koje je počinilo abortus. Ipak do 1950. po tome zakonu nitko nije osuđen, ali Irci idu korak dalje i 1974. godine stavljaju abortus u zakon kao "protustavni" čin.
Tradicionalno katolička Irska godinama nije davala nikakve primjedbe na donošenje i primjedbu tog zakona. Tako bi možda i ostalo da viši sud u Irskoj nije u slučaju jedne 14 godišnje djevojke donio presedan, po kojem je abortus dozvoljen ukoliko on utječe na život majke. Djevojku je trudnoća, naime tjerala na samoubilačko ponašanje i sud je bio prisiljen odrediti abortus.
Od tada se mnogo stvari promijenilo i za samu Irsku. Uspješno vođenje ekonomije dovelo je u Irsku mnoštvo ulagača, novaca i stranaca. Isto tako mladi Irci su podosta liberalniji od svojih prethodnika, a nije naodmet napomenuti da se tijekom godina oko 6 000 žena iz Irske uputilo u Englesku samo poradi abortusa i to samo onih koje su to legalno napravile, pa se procjenjuje da je stvarni broj i veći.
Zadnji rezulatati ispitivanja javnog mnijenja govore da je ipak tradicionalna Irska u maloj prednosti i ima 35% ispitanika za zadržavanje starog zakona, 31% je protiv, 23% je neodlučeno i 11% neće izaći na referendum. Jasno je dakle da će referendum odlučiti ovi neodlučeni, a zadnje vijesti govore da je udruženje liječnika i ginekologa Irske dalo svoj glas protiv abortusa. Kako će referendum završiti znati ćemo već u četvrtak ujutro kad se očekuju prvi rezultati.