Homoseksualci protiv Big Brother Beckhama

Ivor Car

23. studenog 2004.

Homoseksualci protiv Big Brother Beckhama

Nakon što je RTL-ov reality show zbog "cigareta i alkohola" napao ministar zdravstva, Andrija Hebrang, Big Brother su napali i hrvatski homoseksualci, kako oni muški što baš i ne vole da ih se zove "pederima", tako i oni ženski, koji uglavnom nemaju ništa protiv da ih se naziva lezbijkama. Glavni krivac je plavušan Zdravko, poznatiji kao Beckham, tj. njegova izjava "Ja bih ga ubio!". Spominju se tužbe, isprike, "let" iz kuće

Tek jučer su se oglasile dvije najpoznatije homoseksualne udruge u Hrvata, Iskorak i Kontra, i to s otvorenim pismom upućenim na adresu RTL Televizije. Povod za reagiranje prošlotjedna je izjava Samoborca Zdravka Lamota, stanovnika Big Brother "kuće" poznatijeg pod "kodnim" imenom Beckham. U Iskoraku i Kontri drže kako njegova sporna izjava nedvosmisleno izražava i potiče na nasilje, tj. izaziva neprijateljstvo, odnosno netolerantnost prema seksualnim manjinama. O kakvoj izjavi se radi saznajte iz spomenutog otvorenog pisma kojeg ovdje prenosimo u cijelosti:

Pravni tim Iskoraka i Kontre ovim putem želi upozoriti RTL televiziju na izljev homofobije u sklopu emisije Big Brother emitirane dana 18. 11. (s početkom u 20.15 sati) kao i njene reprize od 19. 11. 2004. (s početkom u 12.25 sati). U sklopu emitiranja navedene emisije, puštena je u eter izjava jednog od aktera emisije Big Brother gospodina Zdravka Lamota slijedećeg sadržaja:

Da saznam da mi je frend pederčina ubio bih ga, ja bih ga ubio.

čime se nedvosmisleno izražava i potiče na nasilje, tj. izaziva neprijateljstvo, odnosno nesnošljivost prema seksualnim manjinama.

Podsjećamo urednike/ce emisije Big Brother da je prema članku 2., Zakona o medijima zabranjeno prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, te izazivati neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije.

Jednako tako Zakon o elektroničkim medijima u članku 15., stavak 2. zabranjuje poticanje na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama zbog njihova seksualnog određenja.

Navedena izjava prvenstveno pogađa seksualne manjine u RH na način da promovira osobne homofobične stavove jednog od aktera emisije Big Brother u medijskom prostoru. Mi vjerujemo da se takvim izjavama indirektno potiče na nasilje i diskriminaciju prema homoseksualnim (ali i biseksualnim i transrodnim) osobama koje je nažalost u porastu. Zbog toga tražimo da se RTL prilikom prvog slijedećeg emitiranja emisije Big Brother javno ispriča za emitiranje navedenog homofobičnog sadržaja, te da se akter emisije gospodin Zdravko Lamot upozori da u budućnosti ne iznosi homofobične tvrdnje, a ukoliko do takvih tvrdnji dođe, da se Zdravko Lamot eliminira iz emisije Big Brother.

Pravni tim Iskoraka i Kontre pozorno će pratiti naredne emisije Big Brothera i reagirati na svaki oblik homofobije, a ukoliko se nastavi s tom praksom i ne dođe do isprike, biti ćemo primorani/e pokrenuti i sudsku tužbu.

Srdačno,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre
Kristijan Grđan, predstavnik Iskoraka


Kao što vidite Iskorak i Kontra  ne zahtijevaju samo ispriku od RTL-a, već traže da se Beckhama upozori da ubuduće ne iznosi nikakve osobne homofobične stavove, a ako se ogluši na upozorenje dosljedna kazna trebala bi mu biti izbacivanje iz Big Brother showa. Osim RTL-u ovo pismo poslano je i, u zadnje vrijeme sve češće spominjanom Vijeću za elektroničke medije, uredima pravobranitelja za djecu i ravnopravnost spolova i saborskim odborima za ljudska prava i nacionalne manjine.

Inače, sporni trenutak zbio se u srijedu 18. 11., a prikazan je na RTL-u u četvrtak u dnevnoj emisiji Big Brother, te u njenoj reprizi u petak 19. 11. Osim Beckhama još je nekoliko stanara "kuće" reklo kako ne voli homoseksualce, ali Becka je ova tema pogodila u sred sride, pa je uz spornu izjavu kako bi ubio svakog svog eventualnog frenda-pederčinu sav zapjenjen rekao i kako su homoseksualci "bolesni ljudi".

RTL se za sada tek potiho oglasio uopćenim priopćenjem koja kaže kako ne potiču bilo kakve vrste sukoba i otvorene mržnje, te da samo prikazuju kandidate onakvima kakvi oni doista jesu. Stavovi i razmišljanja kandidata, kažu, upravo su ono od čega se sastoji show Big Brother. Navedeni Beckov stav se kosi s politikom kuće i RTL-u je zbog svega žao, te će neko opširnije izvješće objaviti uskoro.