Disneyem protiv predrasuda

Mladen Barbarić

22. prosinca 2007.

Disneyem protiv predrasuda

Sjećam se djevojke koja je, premda rođena krajem prošlog stoljeća, imala par stavova koji datiraju mnogo prije njenog rođenja i sežu, valjda, u doba inkvizicije. Pada mi na pamet njen paničan strah od vode. Da, da, dobro ste pomislili to je zbilja ono što, ukoliko niste iz zagrebačkog naselja Vrbani, svakodnevno pijete iz slavine. Uglavnom, nije problem s vodom već kako na reklami uobičavaju glupo reći, "onim danima u mjesecu"

Dakle, da budem posve jasan, radi se o menstruaciji. Djevojka je negdje načula, ili su joj babe pričale, kako se za vrijeme menstruacije ne smije smočiti. Uvjeren sam da takvih nema mnogo, no kako bi razbili predrasude evo jedan edukativni filmić iz drevne 1946. godine koji će manje - više razriješiti to krvavo pitanje.

Nije zgorega za napomenuti kako je film napravljen u produkciji Walt Disneya dok je to još uvijek bio čovjek. Na primjeru ovog edukativnog filma možete prepoznati kako je čovjek nekad, za razliku od korporacija danas, mogao raditi za opće dobro, umjesto isključivo za profit.