Ovulacija nije onakva kakvom smo je zamišljali

Ivor Car

9. srpnja 2003.

Ovulacija nije onakva kakvom smo je zamišljali

Vijest koja će uzburkati svijet u kojem su najvažniji muško-ženski odnosi glasi: Ovulacija kod žena se može dogoditi i više puta u jednom mjesečnom ciklusu. Riječ je o zbilja epohalnom otkriću, koje je dalo odgovore na mnoga pitanja i zbog kojeg će neki dobro razmisliti kada budu slijedeći put brojali, odnosno računali dane! Naravno, pod uvjetom da povjerujemo u priču.
Kanada, osma zemlji po kvaliteti života u UN-ovom izvješću najboljih i najgorih, pokazala se dobrom zemljom i na nekim područjima koje, vjerujem, UN nije uzeo u obzir. Naime, tamošnji znanstvenici jučer su svijetu objavili kako su otkrili da žena ponekad može imati ovulaciju i nekoliko puta u jednom mjesecu. Time je razbijena već tradicionalna spoznaja da žena sredinom mjesečnog ciklusa proizvodi jajašca, koja potom mogu biti oplođena te tako proizvesti novi život.
Glavni među ekipom koja je sablaznila svijet je Dr. Pierson koji kaže kako će njegov tim stručnjaka na Univerzitetu u Saskatchewanu doslovno ponovno napisati neke medicinske udžbenike, iako, dodaje, nisu očekivali ovakvo otkriće. Njihov zaključak se temelji na projektu vršenom na ženama (njih 63) s redovitim menstrualnim ciklusom u trajanju od mjesec dana  prilikom čega su one svakodnevno ultrazvučno skenirane. Od njih 63 samo 50 ih je imalo normalan ovulacijski proces, što već onu riječ normalan dovodi pod navodnike.
Već dugo znanstvenici znaju da ljudska vrsta ima jedinstven ovulacijski proces, tzv. skrivenu ovulaciju, za razliku od velikog broja životinja gdje ženka mirisom ili nekim vizualnim signalima ili pak nekim drugim znakovima obavijesti mužjaka da je spremna za nastavljanje svoje vrste.
Moram primijetiti kako ova vijest nije uzbudila medije, te se na nju jednostavno nigdje ne može naići, a stvar je epohalna, jer napokon je odgovoreno svim onim ženama koje su se pitale – kako sam zatrudnjela kada u tom razdoblju to nikako nisam mogla. A da ne govorimo o padanju u vodu nekih kontracepcijskih metoda koje se temelje na pretpostavci da se ovulacija događa samo jednom u mjesečnom ciklusu, jer izgleda da menstruacijski ciklus i ovulacija zapravo uopće nisu isti proces, kako se to mislilo do sada. U svakom slučaju to objašnjava i pojavu blizanaca začetih u različitim vremenskim razdobljima, a slijedeći put kada budete računali i brojali dane, dobro razmislite!