Draga, ja sam trudan!

Božidar Alajbegović

28. rujna 2003.

Draga, ja sam trudan!

Sjećate se filmske komedije "Junior"? Da vas podsjetim, riječ je o filmu u kojem Arnold Schwarzenegger - zatrudni!!! Kako stvari u znanosti stoje, izgleda da u vrlo bliskoj budućnosti scene trudnih muškaraca, nećemo više gledati samo na filmskim platnima. Vjerovali ili ne, uskoro ćemo i Ivor-Car i RR, kao i Dunga ili navar, a bogami i moja malenkost, moći (ako to baš želimo) - zatrudnjeti i rađati ...

Naravno, isključivo carskim rezom...

Ako je vjerovati znanstvenicima, takav je razvoj događaja puno bliži nego što uopće i pretpostavljamo.
Naime, tisuće žena diljem svijeta ne može imati djecu zbog nepovratnih oštećenja ili oboljenja maternice ili pak kakvih genetski urođenih mana. Takvim je ženama jedina šansa za majčinstvo bilo usvajanje djeteta, što je dugotrajan i raznim zakonskim uvjetima otežan proces.
Doktor Mats Braenstroemm, švedski stručnjak za probleme neplodnosti, nedavno je objavio kako vjeruje da će se najkasnije za tri godine stvoriti uvjeti za transplantaciju maternice u bilo koji ljudski organizam. Kako ženski, tako, zamislite, i - muški!!!

Braenstroemm tvrdi kako će transplantirana maternica u potpunosti biti u mogućnosti stvoriti povoljne uvjete za razvoj fetusa, iznijeti svih 9 mjeseci trudnoće, te naposljetku i poroditi živi organizam. Taj je švedski znanstvenik sa svojim timom već izveo presađivanje maternice na životinjama, koje su nakon umjetne oplodnje na svijet naposljetku donijele žive i zdrave potomke.
Braenstroemm je uvjeren da će i muškarci biti sposobni nositi fetus u svojoj utrobi, te ga carskim rezom donijeti na svijet.

U takvim razmišljanjima on nije usamljen.
Vodeći engleski stručnjak za plodnost, lord Robert Winston, također vjeruje u mušku trudnoću, te on smatra da će ta metoda biti vrlo popularna kod muških homoseksualnih parova koji žele vlastito dijete.
No, on je mišljenja da bi se muškim pacijentima morale davati velike količine ženskih hormona nužnih za razvoj fetusa, što bi možda moglo uzrokovati posljedice poput razvoja grudi i pojave menstrualnog ciklusa kod takve "muške trudnice", no uvjeren  je da će znanost također i takvim "komplikacijama" znati stati na kraj ...

Rubrika "komentari" stoji vam na raspolaganju, i ne sumnjam da će biti krcata :-)))