Umro tata Toma i Jeryja

Navar Glibotić

19. prosinca 2006.

Umro tata Toma i Jeryja

Par godina nakon smrti Williama Hanne, sinoć je preminuo i Joseph Barbera, drugi član tandema odgovornog što su hrpe klinaca nekada gledale početak Dnevnika, jer je netom prije toga završio onaj crtić u 19.15 sati. Otišao je tiho, bez pompoznih zvona, ali zahvaljujući svojim brojnim likovima iz crtića, može se pretpostaviti da će i za Hannu i za Barberu znati i generacije iz budućnosti

Jučer je umro Joseph Barbera, član famoznog tima Hanna-Barbera, "odgovornog" za, subjektivno gledajući, najbolji crtić svih vremena, "Tom i Jerry". Crtić o mačku i mišu koji je naprosto pomeo konkurenciju ostao je vjerojatno upečatljiv dio djetinjstva brojnih danas odraslih. Mogao bih sada tu čudesa pričati o tom crtiću brzih gegova i situacije, u kojem je vječni negativac mačak Tom često kupio nebrojene simpatije, svom karakteru unatoč.


Najpoznatiji Barberini likovi - Tom i Jerry

I jedan od najrazvikanijih zrakoplova ikada, američki F-14 (to je ono čudo što leti u Top Gunu) ima nadimak Tomcat (mačak Tom). Iako je službeno objašnjenje da je ime dao jedan američki admiral imenom Tom, do dana današnjeg po forumima traju rasprave prema kojima je ime ipak inspirirano baš mačkom Tomom, koji i jeste u brojnim epizodama priučeni letač.


Joseph Barbera (lijevo) i William Hanna (desno) među svojim animiranim likovima

Da ne bi bilo da se radi o mome subjektivizmu, treba kazati kako je "Tom i Jerry" crtani film koji je skupio čak sedam Oskara, što nije uspjelo ni crtanim spektaklima poput Kralja lavova ili Pocachontas. Naprosto najbolji. Pored Toma i Jeryyja, Hanna i Barbera su stvorili ukupno 3.000 crtanih epizoda, a najpoznatiji crtani likovi iz njihovog opusa su pas Scooby Doo, medvjed Yogi te obitelji Kamenko i Kremenko (je, je, to su Flintstonesi). Barbera se isticao mišljenjem da moderni crtići prevelikom upotrebom računalne animacije gube dušu.