Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista" za kratku priču

Božidar Alajbegović

15. travnja 2003.

Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista" za kratku priču

Vjerovatno je najdugovječnija književna nagrada u Hrvata ona "Večernjeg lista", koja se dodjeljuje za kratku priču. Kontinuirano, već punih 38 godina, svake nedjelje na stranicama "Večernjaka" objavi se jedna prozna kratka priča, a na proljeće žiri odabire 3 najbolje objavljene tokom posljednjih 12 mjeseci. Zanimaju li vas ovogodišnji laureati i njihove nagrade, čitajte dalje...

U proteklih 12 mjeseci u okviru spomenutog natječaja (koji bez prestanka traje već punih 38 godina) objavljeno je 44 (od ukupno čak 1047 pristiglih !!!) kratkih priča, većinom još neafirmiranih i širom čitateljstvu nepoznatih autora, ali i niza poznatih i rado čitanih hrvatskih prozaika. Stručni žiri u sastavu: akademik Miroslav Šicel (predsjednik), akademik Nedjeljko Fabrio, prof.dr. Krešimir Nemec, dr. Tomislav Sabljak i urednik u Večernjem listu Milan Ivkošić, od ukupno objavljenih 44 priča prije dvadesetak dana obznanio je svoj izbor od 6 najboljih priča, odnosno slijedećih 6 autora:
Miroslav Mićanović, Zvonimir Milčec, Robert Mlinarec, Pavao Pavličić, Bruno Profaca i Zorica Radaković.
U subotu, 12. travnja 2003. na svečanoj dodjeli nagrada žiri je napokon široj javnosti saopćio i imena tri prvonagrađena autora. Tako smo saznali da je prvu nagradu, koja se sastoji od 5 tisuća kuna i prijenosnog računala, za priču Što da se radi s Krležom dobio Pavao Pavličić!!!
Drugonagrađeni (4 tisuće kuna) je Robert Mlinarec (za priču Smrt u Švedskoj), dok je treću nagradu od 3 tisuće kuna za priču Buka i bijes dobio Miroslav Mićanović.
Sve objavljene priče dostupne su za čitanje u rubrici "Arhiva" na web stranici Večernjeg lista.
Inače, zanimljivost je natječaja da svaka priča objavljena na stranicama Večernjaka redovito bude popraćena i ilustracijom nekog od poznatih domaćih likovnih umjetnika, a stvorenom posebno za tu priliku, dok nagrada od 2001. godine nosi ime po Ranku Marinkoviću, autoru najbolje zbirke priča hrvatske književnosti (naravno, svima nam poznate pod naslovom Ruke).
Kao što vidimo, ove godine svi nagrađeni već su otprije dobro nam znani i već etablirani autori, sa mnogobrojnim već objavljenim djelima, a iz Večernjeg lista poručuju da je natječaj i dalje otvoren, te da svi zainteresirani slobodno šalju svoje prozne uratke na adresu tog domaćeg dnevnog lista, koji će i dalje najbolje priče redovito objavljivati na svojim stranicama svake nedjelje, te ćemo za godinu dana saznati i nove laureate.