100 000 kuna za najbolji roman

Božidar Alajbegović

5. prosinca 2002.

100 000 kuna za najbolji roman

Prije nekoliko mjeseci nakladnička kuća V.B.Z. iz Zagreba pokrenula je natječaj kojim poziva književnike da izvade iz ladica svoje još neobjavljene romane, od kojih će tri najbolja biti objavljena od strane istog tog izdavača, dok će autor najkvalitetnijeg romana biti nagrađen sa, ni manje ni više nego 100 000 kuna!!! Zanima li vas ime tog sretnog spisatelja kliknite na opširnije ...

Jučer na Sajmu knjiga u Puli nakladnička kuća V.B.Z. obznanila je da je Josip Mlakić dobitnik nagrade od 100 000 kuna, za rukopis romana pod naslovom Živi i mrtvi. Žiri pod predsjedanjem Miljenka Jergovića, uz kojega su pristigle rukopise još procjenjivali i Nenad Rizvanović, Zoran Ferić, Ivica Ivanišević i Dušanka Profeta, izabrao je Mlakićev roman kao najbolji od čak 72 pristigla. Inače propozicije natječaja propisivale su da rukopisi moraju stizati anonimno, potpisivani sa šiframa, a prvonagrađeni bio je pod šifrom Dim. Proglašavajući pobjednike, Jergović je izjavio da Mlakićev roman odskače svojom nedvojbenom kvalitetom i žestinom rukopisa, čime će zasigurno privući brojno čitateljstvo, ali da i još barem 6-7 romana bez sumnje zaslužuju objavljivanje.
Inače Mlakiću to nije prva nagrada u kratkoj karijeri (rođen je 1964. u Bugojnu - BiH) jer je prije nekoliko godina također bio pobjednik natječaja za najbolji roman kojega je tada organizirala izdavačka kuća Faust Vrančić. Roman je potom bio objavljen pod naslovom Kad magle stanu i predstavlja najdojmljivije prozno ostvarenje koje se bavi tematikom nedavnog nam dobro poznatog rata, te vam ga, dok očekujemo da se pojavi ovaj svježe nagrađeni, od srca preporučujem za čitanje.
Imena druge dvojice autora čije će romane V.B.Z. također kao nagradu, uz što naravno ide i predviđen autorski honorar, vrlo skoro objaviti, nažalost još nisu poznata, ali čim ih saznam bit ćete obaviješteni.
Inače, ovaj je natječaj po visini nagrade najizdašniji, ali domaći književnici već sada zasigurno nestrpljivo očekuju početak iduće godine kada će biti poznat i dobitnik nagrade Jutarnjeg lista za najbolju prozu objavljenu tokom 2002. godine. Dotična nagrada svojim iznosom od 50 000 kuna debelo zaostaje za ovom koju je upravo dodijelio V.B.Z., ali i taj će iznos nedvojbeno razveseliti nagrađenog književnika, s obzirom na ridikulozno male autorske honorare koje inače domaći nakladnici dodjeljuju autorima čija djela objave.