AVANTURA JADRAN 2012: 'Rado bih mu pomogao, ali i ja se borim za goli život'

Ivor Car

18. travnja 2012.

AVANTURA JADRAN 2012: 'Rado bih mu pomogao, ali i ja se borim za goli život'

Naš povremeni suradnik Denis Cizar, uputio se u pustolovinu života. U pratnji slovenskog kolege, Boštjana Kardoša, krenuo je kajakom preveslati Jadran. Međutim, vremenske (ne)prilike žestoko su se suprotstavile ovoj avanturi. Zapeli su u Moluntu, na samom jugu Hrvatske, gdje je Boštjana olujno more potopilo. „Rado bih mu pomogao, ali i ja se borim za goli život. E tu nastaje pravo sranje. Počela je jaka kiša, valovi sve veći i veći, more se počelo pjeniti. Okreće mi kajak, zalijeva i baca na obalu“, zapisao je Denis nevolje u svoj dnevnik


Pospremanje kajaka na sigurno (FOTO: Denis Cizar)

Dakle, u sklopu avanture koju su nazvali „Jadran 2012“, Cizar i Kardoš naumili su preveslati Jadransko more od Prevlake pa sve do Debelog Rtiča, čime bi kajakom preplovili i hrvatski i slovenski dio Jadrana. Ruta je otprilike dugačka 700 kilometara, a planirano je da se odradi na takozvani ekspedicijski način, odnosno bez vanjske pomoći, uzdajući se samo u opremu i hranu koju su ponijeli sa sobom. Zamišljeno je da avantura potraje 14 dana, ali s obzirom na vremenske prilike taj je plan pod velikim upitnikom.


Udari vjetra prevrnuli su i ovu masivnu klupu (FOTO: Denis Cizar)

„Odlučujemo da idemo do Molunta. Vrijeme je čudno. Počinje dosta jak jugo-JZ. Nismo baš bili brzi pri pakiranju. Spremni za start smo bili oko 7:20. Počinje kiša i jugo pojačava. Imali smo probleme s ulaskom u more. Plaža je malena i puna je oštrih stijena i smeća. Na plaži je užasno puno sranja - plastične boce, cipele ... Stalno je netko od zaposlenika u Parku, ali nitko ništa ne čisti. Po vzoru ,,očistimo Slovenijo v enem dnevu“, predlagam to tudi Vašoj lijepoj“, zapisao je Denis u dnevnik trećeg dana puta. Nakon puno pripreme i mora koje je obilno zalijevalo kajake, Boštjan je uspio krenuti, ali se već nakon nekoliko metara prevrnuo, pa je plivajući i vukući kajak za sobom izašao na obalu.


Plaža očito čeka sezonu da bi je netko očistio (FOTO: Denis Cizar)

„Rado bih mu pomogao, ali i ja se borim za goli život. E tu nastaje pravo sranje. Počela je jaka kiša, valovi sve veći i veći, more se počelo pjeniti. Okreće mi kajak, zalijeva i baca na obalu. Kiša sve jače i jače pada. Vrijeme iz minute u minutu sve gore. J JZ do 30 čvorova. Odlučili smo odgoditi turu za sutra. Totalno smo mokri, a još nismo ni krenuli“, pojašnjava kajakašku patnju naš povremeni suradnik. Koliko je vjetar bio jak pokazuje i fotografija na kojoj je snimljena masivna drvena klupa koju je vjetar uspio oboriti. Stoga nije bilo druge nego da odgode put. Skuhali su kavu i čaj te počeli sušiti veš, kad su se sjetili da su zaboravili ponijeti šećer. Vremenska prognoza ne obećava, udari vjetra do 55 čvorova.


Olujno more na obalu je izbacilo i golemu kornjaču (FOTO: Denis Cizar)

„Inače je tu užasno dosadno. Kraj svijeta. Nema ničega. Prva trgovina i kafić su udaljeni dva sata. Kiša smiruje more. Uh, sad bi bilo lijepo veslati. Samo šteta što je nevera. Grmi i sijeva. Sjedim i promatram more. U dva sata stanje na moru se promijenilo desetak puta. Kiša staje, kiša pada, potop, vjetar“, nastavlja Denis u dnevniku koji možete pratiti na ovom linku. Kako će njihova avantura završiti vidjet ćemo, ali činjenica je da im zbog deadlinea ostaje još maksimalno 17 dana, što bi značilo da dnevno moraju preveslati 37 kilometara.

Lupiga.Com