ATAK NA PRIRODU: Pogledajte ljepotu majke prirode koju Hrvatska namjerava uništiti

Denis Cizar

15. prosinca 2010.

ATAK NA PRIRODU: Pogledajte ljepotu majke prirode koju Hrvatska namjerava uništiti

Sigurno vas neće iznenaditi informacija kako se u Lijepoj Našoj mnogo toga radi u suprotnosti sa zakonom, stoga vas neće začuditi ni ekskluzivna vijest koju ovdje donosimo. Naime, Hrvatska je zaradila prijavu Europskoj komisiji zbog pomalo suludog ataka na prirodu koji je opasna prijetnja nestanku hrvatske Amazone. Na ovom mjestu doznajte zbog čega je Hrvatska zaradila prijavu te pogledajte izvrsne fotografije majke prirode koja bi u Hrvatskoj mogla „dobiti nogu“

Planovi za regulaciju ušća Mure u Dravu već su podigli prašinu u Bruxellesu. Naime, Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), Euronatur i nekoliko hrvatskih udruga prijavilo je Republiku Hrvatsku Europskoj komisiji povodom brutalnih planova regulacija Ušća Mure u Dravu. Radovi su u suprotnosti s europskim, pa samim time i našim zakonodavstvom - Okvirnom direktivom o vodama. Potpisnici ističu zastarjelo gospodarenje vodama u Hrvatskoj, te štete koje ono stvara. Ukopavanje rijeke dovodi do snižavanja podzemnih voda, erozije, prijetnje katastrofalnim poplavama (radovi Hrvatskih voda na zastarjeloj zaštiti od poplava dovode upravo do suprotnih rezultata).


Ovako danas izgleda ušće Mure u Dravu

Potpisnici prijave podsjećaju na nalaze stručnjaka Europske komisije za slične planove regulacije donjeg toka Drave blizu Osijeka. Tom prilikom stručnjaci su se jasno izrazili protiv sadašnje prakse Hrvatskih voda. WWF, Euronatur i hrvatske udruge također ističu da mađarska strana vrši radove s utjecajem na okoliš bez prethodno izrađene studije utjecaja na okoliš u Hrvatskoj, što te radove čini ilegalnim. Konkretno, mađarska vodoprivreda nedavno je izgradila pero koje usmjeruje tok rijeke Mure direktno na hrvatski teritorij.


Iz ove perspektive sasvim je jasno zbog čega međimurski tok Drave i Mure zovemo hrvatskom Amazonom

Posebnu opasnost po stručnjacima predstavlja presedan – proglašenje regulacije ušća rijeke Mure u Dravu prevladavajućim javnim interesom, posljednjim korakom Hrvatskih voda u ostvarenju svojih planova nakon što je sve do sada propalo, prije svega odbijanjem od strane Ministarstva kulture, nadležnim za zaštićena područja. Potpisnici podsjećaju i na izvještaj Twinning projekta – misije EU koja je neuspješno pokušavala pomoći implementaciju Okvirne direktive o vodama – modernog gospodarenja vodama u RH. Okvirna direktiva o vodama je moderan i održiv pristup gospodarenju vodama – jeftin, s malim utjecajem na okoliš. U Hrvatskoj je na brutalan način kanalizirano 20 tisuća kilometara vodotokova, a planira se i daljnje kanaliziranje.


Novom regulacijom svi rukavci, a s time i cijeli okoliš jednostavno bi nestali

„U pogledu zaštite od poplava, hrvatska vodna administracija je i dalje usredotočena na tradicionalne, tehnički orijentirane mjere i nije zapravo svjesna pomaka u shvaćanju koji se dogodio u zemljama članicama“, edna je od ključnih tvrdnji misije EU – Twinning.


Ovakve fotografije snimljene u porječju Mure postale bi daleka prošlost

U konačnici, stručnjaci Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), Euronatura i hrvatskih udruga predlažu Europskoj komisiji da pozove Hrvatsku Vladu da odbaci projekt regulacije ušća Mure, podsjeti da je primjena europskih direktiva preduvjet Hrvatske za ulazak u EU, te da Mađarska i Hrvatska potraže moderna rješenja u gospodarenju vodama ugledajući se međunarodne primjere i da (Europska komisija) istraži podrijetlo sredstava koja su Mađari dobili za radove na ušću.


Ne bi bilo mjesta ni za prekrasne dravske plaže

Cijeli dokument WWF-a i Euronatura možete skinuti na ovom linku.

 


Rukavci Drave i Mure trenutno su okovani ledom

 


Scena snimljena u blizini ušća

 


Zimska idila

 


Panorama mjesta koje Hrvatska želi uništiti

 


Majka priroda daje, čovjek uzima

 


Raj na ušću Mure u Dravu

 


Ova lisica snimljena na obali Drave novom regulacijom bit će prisiljena promijeniti stanište

 


Mjesto na kojem se Mura opasno približava Dravi

 


Pješčana plaža na mjestu gdje se spajaju dvije rijeke

 


Fascinantni pejsaž s obale Drave

 

FOTO: Lupiga.Com/Denis Cizar/Rafting Drava-Mura