I "Zlatni bib" odlazi u...

Ivan Kegelj

11. listopada 2003.

I "Zlatni bib" odlazi u...

Eto, naša presica će uskoro postati beskoristan komad kartona. Filmski festival uskoro je gotov, a već su proglašeni i pobjednici. Jake lupeške snage na proglašenje pobjednika zakasnile su oko trideset minuta, ali to ih nije spriječilo da popiju kolu, pelinkovac i kavu u Press centru. Tamo je kavu pila i neka plava cura od koje smo saznali tko je pobjednik Zagreb film festivala.

Daklem, pobjednik je ruski film "Povratak" ("The Return"), redatelja Andrei Zvjagintseva.
Riječ je o filmu koji govori o ponovnom okupljanju jedne obitelji.
Naime, u obitelj se vraća otac kojeg nije bilo deset godina, te svoju dvojicu sinova vodi na otok na jezeru. Tamo se suočavaju sa nakupljenim traumama itd, itd.
Zanimljivo je da se glumac koji je glumio jednog od sinova par mjeseci nakon snimanja utopio na način kako je to prvotno bilo zapisano u scenariju. 
Film je ove godine dobio Zlatnog lava u Veneciji. 

Specijalnu nagradu žirija dobio je BiH film "Gori vatra" redatelja Pjera Žalice, a o njemu nećemo reći ništa jer ga je naš nenadhebivi Ivor-Car već recenzirao.

U kategoriji kratkog filma nagradu je skupio rumunjski film "Priča s bloka C", djelo dvojice redatelja - Tudora Voicana i Cristiana Nemescua. Film traje cirka 14 minuta, a govori o ljubavnoj priči s periferije Bukurešta.

Posebno priznanje žirija za kratki igrani film dobila je Njemica Edina Kontsek za film "Školarac". Od sedam minuta filma vidjeli smo pola, dakle oko 3,5 minuta, te zaključili da Paulu, glavnom junaku, život nije med i mlijeko.

U kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je uradak "Sonov posao", redateljice Jade D'Cruz. O njemu je također pisao Ivor-Car, u jednoj od svojih besprizornih festivalskih novica pod nazivom "I organizatori griješe".

Pobjednik "Festivala prvih" jest Lina Kovačević, mlada 24 godine, za svoj rad "Baneri". O kakvoj ljutoj zahebanciji se tu radi pogledajte na ovom linku.   

Nagrada zagrebačkog filmskog festivala zove se "Zlatni bib", što god to značilo.