16. Đoserov Memorijal

Ivor Car

7. veljače 2003.

16. Đoserov Memorijal

Došao je red na još jedan, i to već 16. Memorijal Sergio Blažić Đoser. Sve je po starom, memorijal je humanitarnog karaktera, a jedino što se promijenilo, barem jednim dijelom, su izvođači koji će nastupiti na koncertu u pulskoj Dvorani mladosti.
Ukoliko ima onih koji ne znaju, a na žalost takvih je sve više, reći ćemo tko je uopće Sergio Blažić Đoser. Đoser je jedan od prvih hrvatskih rockera. Karijeru pjevača je započeo u pulskom bendu Hush, potom u koparskom Bumerangu, da bi "potpisao" za bend u kojem je stekao slavu. Naravno, riječ je o po nekima, najvećem hrvatskom rock bendu - Atomskom skloništu! U svojoj 36-oj godini, 1987. godine Đoser je umro u pulskoj bolnici od posljedica teške bolesti, čije ime je najbolje ne spominjati. Nakon njegove smrti ekipa iz lokalnog malonogometnog kluba čiji je Đoser bio član, pokrenula je ideju za Memorijal i evo ga, već je šesnaesti.
Zanimljivo je kako Memorijal ove godine počinje u petak 14. veljače što je, zaljubljeni znaju, Valentinovo. Tog dana bit će otvorenje službenih prostorija pulske Lige protiv raka, na čiji konto idu svi prihodi ostvareni od Memorijala. Koncert se održava u subotu i što je već postala tradicija, zove se "Rock and roll zauvijek". Sve skupa za sada je najavljeno 20 izvođača, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz susjednih Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Dosta je tu zvučnih imena. Što se tiče neke stare rock škole, nastupit će neizostavno Atomsko sklonište, bez kojeg samog Memorijala vjerojatno ni ne bi bilo, potom gosti iz BiH Divlje Jagode, te prastari jugoslavenski bend sastavljen od ljudi koji izgledaju kao dedice još od kada sam ja bio klinac, YU grupa. Tu su i također neizostavni Janez Bončina i Dado Topić. Nešto etno primjesa subotnjem koncertu dat će najveći istarski zabavljači Gustafi i nekada nerazdvojni dvojac, a sada svaki sa svojim bendom, Livio Morosin band, te Alen Vitasović band. Na koncertu će svoj posao odraditi i Hard time, Urban, Toni Cetinski, Goran Karan i Anđa Marić sa Flareom.
U svakom slučaju bit će u Puli dobre svirke, pa svima preporučamo ukoliko su u mogućnosti da posjete to zbivanje, bez obzira što moramo priznati Memorijal postaje monoton, jer dobar dio izvođača se iz godine u godinu ponavlja, što je možda čak i ono što ovaj Memorijal drži dobrim.
Kao i zadnjih godina i ove godine ćete koncert moći slušati u živo na drugom programu Hrvatskog radija, a njegovu snimku moći ćete pogledati na HRT-u. Treći dan "Đosera" održat će se, također u dvorani Doma mladosti, malonogometni turnir, te revijalna utakmica između novinara i rockera.