Terra magica

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Terra magica

Pucnjava u kafiću zbog glasne muzike, potpuno je uobičajena stvar na ovim prostorima, a svojom tematikom zadire direktno u srž novoga posla našeg kolege Iksx-a. Sigurno je da ova vijest nikada ne bi vidjela Lupigu da u njoj nije sudjelovao Marino Folo, nekadašnji potpredsjednik IDS-a, pucajući u ugostiteljskom objektu u vlasništvu supruge Edija Maružina, frontmena Gustafa. No, ako mislite da smo se mi zadržali na tako niskoj razini, grdno se varate.
Na osnovu policijskog izvješća saznajemo kako je M.F. (38) u rane jutarnje sate utorka (čitaj 2 sata i 20 minuta) došao u ugostiteljski objekt "Ćuk" u Svetvinčentu, prilikom čega je došlo do pucnjave. Tako bi to bilo na policijski način, a mi ćemo to malo odužiti.
Iako je policija saopčila samo incijale istarskog revolveraša, jasno je kako se radi o Marinu Foli, diplomiranom pravniku i jednom od istaknutijih IDS-ovaca. Dugo vremena obnašao je dužnost potpredsjednika stranke, a na posljednjim ovogodišnjim izborima unutrar starnke kandidirao se za predsjednika kao jedini konkurent Ivanu Jakovčiću. Sve je završilo tako što ga Jakovčićeva pobjednička "ekipa" nije pustila na izbornu skupštinu pulskog IDS-ova ogranka Veruda. Poznat je i kao predsjednik radne grupe za izradu dokumenata o osnivanju velikog projekta nazvanog Euroregija Istra. Pročelnik je Odjela za lokalnu samoupravu i upravu Istarske županije. Svašta bi se još moglo reći o Marinu i njegovim mnogobrojniom angažmanima, ali već ovo dovoljno je da dobijemo slliku jednog napetog, odgovornog čovjeka zaokupljenog mnogim problemima. A jedan od njegovih najvećih problema, koji će se pokazati i kao ključni problem ove priče, je to što stanuje u Svetvinčentu. Svetvinčenat je jedno od najljepših mjesta u unutrašnjosti Istre i odiše mirom, ukoliko isključimo oštariju Ćuk. Ta oštarija mjesto je na koje izlazi ekipa iz gotovo cijele Istre i zbog čega često radi do kasno u noć, a smještena je tek nekih desetak metara od kuće Marina. Ćuk je registriran na Aldu Maružin, suprugu Edija, alfe i omege najpoznatijeg istarskog benda Gustafa.
Već prije je Marino prijetio kako će jednom napraviti štravedere (čitaj frku), jer od glasne muzike nikako ne može spavati. Kako je i obećao, tako je kao svaki pravi političar ispunio dano obećanje. Kada je napokon puklo u njemu, uzeo je svoju berettu i sjurio se do Ćuka. Prvo se okomio na zaključana vrata, koja su u sekundi u naletu Marinovog bijesa ostala bez stakla. Potom je dajući do znanja kako je mrtav-ozbiljan ispalio jedan metak u zrak. Nitko nije ozlijeđen, osim mirnog i demokratskog istarskog neba. Muzika će i dalje biti glasna, a Folo si je na vrat natovario prijavu zbog oružja, kao i onu svima nama poznatu o remećenju javnog reda i mira (dobio ju je i Ćuk), a prije svega na vrat si je natovario katastrofalan imidž.