INTERVJU - MARKO VUČETIĆ: „Dalmatinski temperament ne može dugo podnositi posluh“

Zdenko Duka

18. svibnja 2021.

INTERVJU - MARKO VUČETIĆ: „Dalmatinski temperament ne može dugo podnositi posluh“

Marko Vučetić, izborni kandidat SDP-a, Akcije mladih, Glasa, HSS-a i Centra, ušao je u drugi krug izbora za zadarskog gradonačelnika s dobrim izgledima da pobijedi sadašnjeg zadarskog gradonačelnika Branka Dukića iz HDZ-a. Dukić vodi, dobio je 38,47 posto glasova a Marko Vučetić 26,32 posto. Međutim, odmah iza Vučetića je umjetnički performer Enio Meštrović s visokih 23,46 posto glasova. Uz potporu tih glasova Vučetiću, Zadar bi prvi put u posljednjih 30 godina dobio gradonačelnika koji nije iz HDZ-a

Vučetić je filozof, sveučilišni profesor, pročelnik odsjeka za filozofiju na zadarskom Filozofskom fakultetu. Od 2016. do 2020. godine bio je saborski zastupnik s liste Mosta. Vučetićevi tekstovi i politički nastupi uvijek su zanimljivi i vrlo kritički prema već tradicionalno sumornoj hrvatskoj političkoj stvarnosti. Lupiga je s njim razgovarala jutro nakon izbora.

Marko Vučetić
„HDZ je uništio stranku i više ne postoji, samo to još nisu saznali“ - MArko Vučetić (FOTO: Facebook/MarkoVucetic)

Gospodine Vučetiću, Zadrom je stalno dosad, i u gradu i u županiji, vladao HDZ. Između sadašnjeg gradonačelnika Branka Dukića i vas je pred drugi izborni krug 12 posto razlike, ali očekujete podršku glasača Enija Meštrovića u ulozi Ričarda. Vjerujete li da možete pobijediti sadašnjeg gradonačelnika Branka Dukića? I još - tko će imati većinu u Gradskoj skupštini?

- Možemo govoriti o zaključcima na razini morala i onoga kako smo se predstavljali u kampanji. Iz toga možemo zaključiti da je HDZ izgubio većinu u gradskom vijeću jer je od 27 vijećnika osvojio samo 11. A Enio Meštrović i mi, te Domovinski pokret koji ima samo jednog vijećnika, osvojili smo 16 mandata. Dakle, ako se HDZ odlučio ići u nekakav šoping na ljudske duše potrebna su mu tri vijećnika. Ako bi se dogodilo da grupacija Enija Meštrovića sklopi neprincipijelnu koaliciju s HDZ-om, tada bi moja koalicija bila jedina oporbena u Gradu Zadru. Ali bi to bila i politička i umjetnička smrt Enija Meštrovića. Tako da čisto sumnjam da bi se na to odlučio, čak i u formi Ričarda. Imajmo na umu da je Ričard konstruirani lik Hrvatima blizak, s dušom HDZ-ovca, uz vola na ražnju iz devedesetih. Sprema se na privatizacijsku pljačku, prvobitnu akumulaciju kapitala, a ja očekujem da će Enio Meštrović zaustaviti Ričarda u tom pohodu.

Jeste li s Enijom Meštrovićem razgovarali o tome? Vama bi jako dobro došla podrška njegovih birača u drugom krugu?

- Ja se obraćam biračima Enija Meštrovića, ali i svim onim građanima Zadra koji nisu izašli na izbore, a njih je 60 posto. Razvidno je da je Zadar otkazao poslušnost HDZ-u. Osim većine koju s Meštrovićem imamo u Gradskom vijeću, u Šibensko-kninskoj županiji je Marko Jelić favorit protiv Gorana Pauka. Imamo u Splitu Ivicu Puljka. Ako bi netko u Zadru sklopio koaliciju s HDZ-om, izdao bi ne samo Zadar nego i ovaj dalmatinski pokret otpora prema HDZ-u. Zadar pamti neke izdaje. Recimo, onu Renate Peroš, kada je HDZ izgubio većinu u Zadru 2000-ih, ali sada se tako nešto ne može dogoditi jer bi bio izdan ne samo Zadar i njegova duša, nego i Dalmacija. Jer ako opet bude izdaje, onda nam nisu potrebni politički pokreti nego bi od Vatikana trebali zatražiti egzorcizam da nam pomogne.

No, što realno očekujete? Procjenjujte li da bi mogli pobijediti Dukića?

- Da, očekujem pobjedu i veću izlaznost. Ovi rezultati su demantirali one koji nisu htjeli izaći na izbore „jer je sve već zadano“. Dakle, unutar niske izlaznosti od 40 posto, u kojoj HDZ obično pobjeđuje, HDZ je sad izgubio. A imajmo na umu da je gradonačelnik čovjek ideje. Ja nisam nikad bio ovisan o strankama. Ako treba biti čovjek ideje, pretpostavljam da treba biti filozof. HDZ se pokušava izrugivati s filozofijom i zbog toga očekujem da ću pobijediti Dukića. 

Dosta dobre izglede da pobijedi u utrci za župana ima i Ivica Žuvela, kandidat grupe građana, kome će vjerojatno vaši glasači u drugom krugu u utrci s Božidarom Longinom pružiti potporu.

- Da, Žuvela ima našu podršku, to je neupitno. Rekli smo odmah - tko god uđe u drugi krug, aktivno ćemo ga podržati protiv HDZ-ovog kandidata.

Je li i Enio Meštrović to rekao?

- On je govorio nešto slično, na svoj performerski način, zbog toga ne očekujem da će on prevariti. Meštrović može ostati svoj, a to ne znači biti HDZ-ov. Čak ako se on odluči da u politici solira, ako je netko ljubitelj različitosti - to sam ja. 

Srcem za Zadar
Moto Vučetićeve kampanje (FOTO: Facebook/MarkoVucetic)

U posljednjih nekoliko lokalnih izbora, Dalmacija je dominantno bila HDZ-ova utvrda.

- Da, ali dalmatinski temperament ne može dugo podnositi posluh. Tri desetljeća je predugo i krajnje je vrijeme. Ako ne dođe do promjene, ostajemo bez dalmatinske duše, naravi. Jer, ovi su izbori epohalni. Mi smo u ovih 30 godina izgubili mnoge generacije koje se ne sjećaju što znači uživati u tom dalmatinskom, mediteranskom slobodarskom stilu života. Imat ćemo Dalmaciju bez dalmatinskog duha. Zato i Jelićev i Puljkov uspjeh i uspjeh drugih, vidim kao želju i vapaj da povratimo političku, javnu i građansku slobodu. 

Jedna od vaših poruka je da „samo slobodan čovjek može živjeti sve svoje uloge. Neslobodan čovjek ima samo jednu ulogu, a ta je da bude poslušan“. Na koji način biste vi živjeli novu ulogu organizatora upravljanja Zadrom. Jeste li dobar organizator?

- Reći ću vam samo jedan podatak. Ja kao pročelnik već šest godina vodim odsjek za filozofiju i filozofi se ne sukobljavaju, što je za Guinnessovu knjigu rekorda. Ideja dobrog gradonačelnika je upravljanje gradom tako da se izbjegavaju sukobi. Nisam čovjek stranke, nikad nisam bio u stranci. HDZ-ovci su me htjeli prikazati kao čovjeka koji je bio u mnogim strankama i tako su me pokušali sramotiti sami sa sobom. Jer kad kažu da je sramota biti u stranci, a oni su u stranci, kažu kako, ne da sam sramota ja koji nisam bio, nego da su sramota oni koji sad jesu. Upravljati gradom može se na primitivni način 19. stoljeća, što čini HDZ. Primitivnim upravljanjem gradom i državom, HDZ je uništio samu stranku i zapravo više ne postoji, samo još to nisu saznali. Zadar bi doživio procvat da filozof upravlja gradom. 

Često govorite o potrebi transparentne politike. To govori i Tomislav Tomašević. Svakako je to potrebno jer smo svjedoci netransparentne politike. Kako biste to konkretno ostvarili u Zadru?

- Tako da koristimo modele koji su nam dostupni, ali ih mi ne konzumiramo. Digitalizacija, javno objavljivanje svih računa, javno praćenje svih procedura. To je transparentni grad, i to ima samo nekoliko jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Upravljati gradom znači upravljati s javnim politikama koje su „tople“ u smislu solidarnosti s građanima i s druge strane koje su zabrinute za komunalna rješenja. Ja bih predložio da imamo hrvatski model vrednovanja inteligencije, a taj je da pustite nekog pješaka u Zadru da se snalazi na prometnicama koje je HDZ izgradio. Ako svladaju nogostup s preprekama koje su ovi postavili, odmah bi ih učlanio u Mensu. Nakaradna rješenja smo pretvorili u uspjeh i našu stvarnost. Jasno je da u jedinicama lokalne samouprave koje imaju transparentne račune, ne jača financijska moć njihovih političara. A u gradu Zadru jača financijska moć političara. Kad netko u Zadru kaže što je demokracija, oni izgrade nekakvu zgradu bez ikakvih planskih, prostornih rješenja, bez obzira na komunalnu infrastrukturu, zelenilo, parkove. A stvorena je fama o Zadru koji je doživio svoju ekspanziju. Ali nije doživio ekspanziju u smislu demokratizacije, transparentnosti, suživota pa i istine. Evo, lokalne novine pišu da je HDZ pobijedio na izborima. Ako je pobjeda osvojiti 11 od 27 mandata, onda imamo spoznajni problem. Sada se hoće prikazati Zadar kao nebitan grad. A poslije 30 godina mi imamo ozbiljnu priliku pobijediti i osvojiti gradonačelničko mjesto, a u gradskom vijeću smo već pobijedili. Ako se dogodi nešto drugo nakon ovih izbora, potrudit ću se da to ne ostane prešućena zadarska sramota. Imamo mehanizme poput javnih prosvjeda, podizanje građanske svijesti, ako netko izda u gradskom vijeću, od mene neće imati mira.

Marko Vučetić
Vučetić za vrijeme saborskog mandata kojeg će mnogi pamtiti po nekoliko govora bez dlake na jeziku, poput onoga kada je progovorio o medijima (FOTO: HINA/Admir Buljubašić)

Naveli ste digitalizaciju, transparentnost politike, što biste još konkretno u Zadru napraviti u mandatu od četiri godine ako pobijedite?

- Potrebno je decentralizirati upravljanje, da se veće ovlasti daju mjesnim odborima. Potrebno je ulagati u vrtiće i škole. U 30 godina je izgrađena samo jedna osnovna škola. Imamo još nekoliko škola u kojima djeca u više smjena pohađaju nastavu. Potrebno je raditi na stvaranju javnih prostora poštivanjem ljudskih prava, mislim na javne parkove, a u svakoj četvrti je nužno imati parkirališta. Važno je raditi na zbrinjavanju otpada, na pametnim prometnim rješenjima. Ima mnogo problema koji su rješivi. Zamislite 2021. gradonačelnik Dukić je obećao grad bez crnih jama. To je na razini skandala. Dakle, u gradu Zadru 3.500 objekata ima septičke jame, nema kanalizaciju. Mogli su se spojiti na antičku kanalizaciju. Ako je tako, Zadar je ipak zapušteni grad. Najbitnije mi je jačanje građanske svijesti i shvaćanje da je građanin jači od svakog gradonačelnika i političara, samo ako je zabrinut za svoj grad. Bez ulaganja u ljude i dizanje svijesti, nećemo ništa postići.

Sada ste dali svoju ocjenu o tome što se događa u Dalmaciji. A što su donijeli ovi lokalni izbori u Hrvatskoj u cjelini? Pobjeđuje Tomašević u Zagrebu, mnoge neovisne liste su pobijedile u gradovima i općinama.

- Vidim ove rezultate kao rezultate jednog naroda koji biološki odumire, koji je politički zapušten, ali koji se bori za svoju opstojnost i svoj politički rast. Jer, došlo je do ozbiljnih prevrata. U Zagrebu je najznačajniji prevrat i mislim da će on rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima. 

Mislite? Ako govorimo o Možemo!, ta platforma trenutno nije jaka skoro nigdje osim u Zagrebu. Ne vidi se još ta njihova snaga. 

- Mislim da bi mogao započeti proces jer ako je Zagreb uistinu centar korupcije, kako ga mi doživljavamo i ako Tomašević bude razotkrivao tu korupciju, onda je nemoguće da građani ostanu hladni na te spoznaje. Očekujem da će Tomašević to napraviti i da će biti lik mnogih političara koji su sudjelovali u korupciji u Zagrebu biti sada okaljan. Ako to ne napravi, onda će Možemo! propasti. S druge strane, imamo problem i sa SDP-om. SDP bi se sad mogao razvijati kroz tople priče socijaldemokracije koje su tipično hrvatske koje uzimaju u obzir hrvatski ambijent. Građanima se potrebno identificirati s obitelji, ambijentom, državom. SDP bi trebao uzimati u obzir i razvijati jedan takav poseban oblik socijaldemokracije, a Možemo! da ide prema zelenoj ljevici. Vidimo i ovo što Zoran Milanović radi. On ističe nacionalne elemente i vidimo da je na taj način pridobio dobar dio građana. SDP bi trebao zauzdati nacionalizam, ali se okrenuti nacionalnoj kulturi, identitetu, suradnji, zaštiti nacionalnih manjina. Tako, na tragu bogate nacionalne kulture i tradicije razvijati socijaldemokratske politike, a ne u bijegu i neprestanoj obrani od toga da su nasljednici komunističke partije. 

Marko Vučetić
„Plenković je najveći zaštitnik korupcije u Hrvatskoj“ (FOTO: Facebook/MarkoVucetic)

Svakako, rast Možemo! dovodi u izvjesnu nepriliku SDP, premda su partneri. Vi ste kandidat grupe stranaka, no glavna stranka je SDP. Kako vi ocjenjujte ukupni rezultat SDP-a?

- Sudjelovao sam u ovoj priči zato što me svakako zanima Zadar. Ali, jedan od razloga je bio i taj da pokušam ispraviti nepravdu koju je Most učinio prema sudbini hrvatske države, kad je 2015. godine koalirao s HDZ-om, umjesto sa SDP-om. Da nije ostvarena ta koalicija s HDZ-om, mi bismo imali puno manje problema s korupcijom i kriminalom. Ja sam bio s Mostom tek 2016. godine, ali smatram da je moja koalicija kao neovisnog s ovom grupom stranaka na taj način, makar prema kozmičkoj pravdi, djelovala gotovo pa pokornički. SDP je razasut u traženju socijaldemokratskih identiteta., Milanović im je posredovao liberalni identitet, Davor Bernardić jedan smušeni identitet i oni u toj potrazi za identitetima nisu niti mogli polučiti bolji rezultat.

Spomenuli ste Milanovića. Kako u ovoj našoj političkoj svakodnevici doživljavate sukob predsjednika RH i premijera Andreja Plenkovića. Tko je od njih više u pravu?

- Milanovića promatram po različitim epizodama. Nekad podržavam, nekad, kad drastično ulazi u sukob, me odbija ono što on radi. Ali, ono što Milanovića razlikuje od Plenkovića je da je Milanović iskren. Plenković sve to propušta kroz jedan filter nekog kvazi-diplomatskog, europskog štiha koji u sebi nosi balkanski interes. Plenković ima dvostruku narav. Jedna je ova balkanska unutarhrvatska u kojoj će surađivati s bilo kim i štititi bilo koga. Tako da je danas od svih političkih figura, on najveći zaštitnik korupcije u Hrvatskoj. Milanović to nije. Milanović je na razini dionizijske nesputanosti, kaže sve što mu padne na um i svakako je u tim sukobima iskreniji. 

Sveučilišni ste profesor filozofije, pišete knjige, kolumne, odličan ste govornik, slušali smo vas u Saboru. Niste klasičan političar, i također se čini da iskreno govorite ono što mislite. Prezirete li vi pomalo ovu našu hrvatsku svakodnevnu politiku?

- Hrvatska politika je za mene pred-politika. Nije čak ni na razini zdravog populizma. U političkom djelovanju odlučio sam se za nezavisnost i potpuno odsustvo bilo kakve prijetvorne, dodvorilačke komunikacije. Ne govorim jednostavnije, ne koristim usluge PR-a i ne dajem intervjue putem pripremljenih pitanja. Pokušavam biti iskren. Na građanima je da to prihvate ili ne, ako ne prihvaćaju, barem nisam kapitulirao pred samim sobom. Ne trebamo izdati sebe u politici. Prije tri dana vidio sam gradonačelnika Dukića i pozvao ga na piće. Ali, on to ne može prihvatiti jer mu je u glavi ono - s kim si takav si.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/MarkoVucetic