ZLATKO DIZDAREVIĆ  O TTIP-u: Operacionalizacija imperijalističkog siledžijstva

Zlatko Dizdarević / Forum.tm

11. travnja 2015.

ZLATKO DIZDAREVIĆ O TTIP-u: Operacionalizacija imperijalističkog siledžijstva

Pomalo je groteskno što sve čine da od građana EU skriju detalje dokumenta oni što se, eto, i njegovim stvaranjem silno brinu da tim istim građanima sutra bude navodno bolje. Nije li baš zato ogromna skepsa povodom krajnjih ciljeva tog dokumenta u najmanju ruku logična. Podjednako kao i slutnja da njime "veliki brat" gura Europu u još dublju ovisnost. Odnosno, da američki imperijalizam time zakiva i posljednji čavao u kovčeg u kojem se sahranjuje ipak bitno drugačije poimanje trgovinskih sloboda, sa ove strane oceana. Tako za portal Forum.tm piše bosanskohercegovački novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.

Teško se, piše Zlatko Dizdarević za portal Forum.tm, sjetiti nekog dokumenta ove vrste u svijetu koji je kod takozvanih običnih građana u Evropi pobudio toliko zanimanje, uz toliko malo mogućnosti da se među njegove stranice zaviri. Veliki sarajevski novinar i bosanskohercegovački diplomat ističe kako je "pomalo groteskno šta sve čine da od građana Evrope sakriju konkretne detalje dokumenta oni što se, eto, i njegovim stvaranjem silno brinu da tim istim građanima sutra bude navodno bolje".

"Nije li baš zato ogromna skepsa povodom krajnjih ciljeva tog dokumenta u najmanju ruku logična. Podjednako kao i slutnja da njime 'veliki brat' sa one strane Atlantika, zapravo, gura Evropu u još dublju ovisnost od njih. Odnosno, da američki imperijalizam time zakiva i posljednji čavao u kovčeg u kojem se sahranjuje ipak bitno drugačije poimanje trgovinskih sloboda, sa ove strane okeana", piše Dizdarević.

Upečatljive primjere operacionalizacije imperijalnog siledžijstva, objašnjava autor, na ovom terenu ponudio je još prije petnaestak godina Tariq Ali, sjajni britanski publicist, književnik i politički aktivist pakistanskog porijekla, u knjizi "Sukob fundamentalizama" objavljenoj 2002. godine.

"U poglavlju 'Kratka povijest američkog imperijalizma', Tariq Ali analizira četvrt stoljeća uspona i utjecaja 'fanatičnih propovjednika neoliberalizma' na čelu sa britanskim ekonomistom austrijskog porijekla Friedrichom von Hayekom, a posebno njihov uzlet u doba Ronalda Reagana i Margaret Thatcher. I konstatira da je kombinacija neoliberalnih ideja i društvenih sila koju predstavlja ovo dvoje političara promijenilo svijet. S padom marži na dobit u nekada uspješnom proizvodnom sektoru", ističe Dizdarević pa nastavlja - "Divovske multinacionalne kompanije bile su zauzete pripremanjem konkurentskih ponuda da bi otele udio javnih službi u bruto domaćem proizvodu...".

Dizdarevićev tekst u cijelosti možete pročitati na portalu Forum.tm.

Lupiga.Com via Forum.tm

Naslovna ilustracija: Wikipedia