POSLJEDNJI POZIV: Ne propustite KinoKino

I.F.

20. veljače 2019.

POSLJEDNJI POZIV: Ne propustite KinoKino

Festival koji je, kako kažu, skrojen po dječjoj mjeri i na kojem se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle - četvrto po redu KinoKino - večeras se svečano otvara, na dobro poznatoj adresi, u zagrebačkom kinu Europa. Na samom otvorenju publiku će odmah dočekati spektakl, i to domaći. Naime, KinoKino otvara domaći znanstveno-fantastični film „Moj dida je pao s Marsa“, a ovom filmu vrlo ozbiljne produkcije i velikih dometa o kojem ćete sigurno još puno čuti, bit će to hrvatska premijera.

Ovaj neobični festival traje do nedjelje 24. veljače, a sudeći po objavljenom programu ti će dani biti ispunjeni ne samo brojnim filmskim projekcijama, nego i raznim drugim događanjima vezanim uz kinematografiju zbog kojih će slavno zagrebačko kino najmlađoj kinopublici zasigurno ostati u lijepom sjećanju. 

4. KINOKINO: Pripremite se za festival po dječjoj mjeri

"Konkurencija ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa snažnija je nego ikada. Od osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i 'Moje neobično ljeto s Tess', dobitnik posebnog priznanja žirija u programu 'Generacija Kplus' na upravo završenom Berlinaleu, 'Supa Modo', nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu, i 'Zlogonje', najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu", najavljuju iz KinoKina kojeg je prije četiri godine pokrenula ekipa koja stoji iza organizacije velikog Zagreb Film Festivala.

Na hrvatsku premijeru spomenutog filma "Moje neobično ljeto s Tess" nizozemski redatelj Steven Wouterlood stiže ravno iz Berlina, dok će zagrebačku premijeru „Zlogonja“ uveličati brojna ekipa predvođena srbijanskim redateljem Raškom Miljkovićem.

"U programu 'Klasici s gostima' Petar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1968. godine, 'Imam dvije mame i dva tate', neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića. Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, 'Tajna starog tavana' redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić", stoji u najavi ovogodišnjeg KinoKina.

Organizatori su posebno ponosni na popratne programe od kojih izdvajaju iznimnu selekciju kratkometražnih filmova „Svaki dan otkrivam“ kao i među roditeljima posebno omiljen program „Moj prvi odlazak u kino“ (MPOK) što je u naravi blok kratkih filmova za djecu predškolske dobi koja se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Zanimljvo je da će ove godine na tim projekcijama biti glumci Filip Riđički i Sara Stanić. Njih dvoje će tijekom projekcija uživo čitati filmske dijaloge, što će zasigurno mališanima dati dojmljivo iskustvo.

Tajna starog tavana
"Tajna starog tavana" (FOTO: KinoKino)

"Popratni program bogatiji je za još jedno novo izdanje pod nazivom 'Produženi boravak' u kojem će biti prikazan nagrađivani kratkometražni igrani film 'Trešnje' Dubravke Turić. 'Produženi boravak' zamišljen je kao dodatak radionici 'Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma' koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena i za širu publiku. 'Trešnje' su, kao iznimno ostvarenje i primjer uspješne suradnje književnosti i filma, odličan uvod u mogućnosti promicanja tolerancije. Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKina, Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film", objašnjavaju iz organizacije festivala.

Za kraj spomenimo još i jednu veliku i važnu novost, a to je da će dio programa ovogodišnjeg KinoKina po prvi put gostovati i u nekim drugim gradovima Hrvatske, onima koji imaju nezavisna kina. Za sad su to Rijeka, odnosno tamošnje Art-kino Croatia te Dubrovnik, odnosno Kino Sloboda.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KinoKino