3. KINOKINO FESTIVAL: Kultni klasici i ostale filmske poslastice za djecu

I.F.

15. siječnja 2018.

3. KINOKINO FESTIVAL: Kultni klasici i ostale filmske poslastice za djecu

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa. Ovaj dječji festival ponudit će namlađoj publici nekoliko programa, s ciljem, kako kažu, stvaranja nove kinopublike. U organizaciji Zagreb Film Festivala bit će prikazano tridesetak međunarodnih, pretežno igranih filmova, a u slučaju nekih od njih radi se o pravim filmskim klasicima. Zanimljivo je kako će, uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivati i dječji žiri koji je sastavljen od petero osnovnoškolaca, a svi posjetitelji KinoKina odabrat će dobitnika nagrade publike.

"U natjecateljskom programu bit će prikazana najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih dječjih književnika svih vremena zaslužnog za uvođenje modernosti u književnost pisanu za djecu zbog njegova odustajanja od bajkovitog pristupa i dociranja mlađim čitateljima. Brojne filmske adaptacije Kästnerovih djela ne prestaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ovaj veliki umjetnik sam pisao scenarije i bio narator u filmovima snimljenim po vlastitim djelima, a najnovija adaptacija Blizanki u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa hrvatsku će premijeru imati upravo na KinoKino Festivalu", objašnjavaju organizatori.


U programu je tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike (ILUSTRACIJA: KinoKino)

Dodaju kako prava mala filmska senzacija očekuje zainteresirane u popratnom programu nazvanom Klasik s gostom. U sklopu tog programa će biti prikazano kultno remek-djelo "Moj ujak" poznatog francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija. Nešto starije generacije ovog velikana vjerojatno pamte po njegovom nezaboravnom liku gospodina Hulota, koji je uvijek odjeven u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom. Film je u program uvrstio sarajevski glumac, inače ovogodišnji član profesionalnog žirija KinoKino Festivala, Moamer Kasumović. On je pak domaćoj publici najbolje poznat iz popularne serije "Lud, zbunjen, normalan".

"Ovo zabavno svevremensko ostvarenje iz 1958. godine o modernoj opsjednutosti tehnološkim napretkom nauštrb jednostavnih životnih radosti, osvojilo je Oscara za najbolji film na stranom jeziku i do danas je najpoznatije Tatijevo ostvarenje koje je ostavilo velikog traga na redateljske generacije iza njega, prije svega zbog svog specifičnog humora i upućivanja na djecu i ekscentrike kao jedine sposobne da neopterećeno uživaju u životnim radostima", najavljuju iz KinoKino festivala.

Više o programu trećeg izdanja KinoKino Festivala saznajte na službenoj stranici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KinoKino

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.