4. KINOKINO: Pripremite se za festival po dječjoj mjeri

I.F.

1. veljače 2019.

4. KINOKINO: Pripremite se za festival po dječjoj mjeri

"Kraj veljače posebno je vrijeme za najmlađe ljubitelje filma jer ih tada očekuje festival skrojen po njihovoj mjeri, Međunarodni filmski festival za djecu – KinoKino, gdje se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo", ovim riječima najavili su organizatori četvrto izdanje ovog festivala koje će se održati od 20. do 24. veljače na već dobro poznatoj lokaciji - u zagrebačkom kinu Europa.

A organizatori su zapravo ekipa koja je pokrenula Zagreb Film Festival, a koja je prije pet godina odlučila da je vrijeme da Zagreb i Hrvatska dobiju jedan Međunarodni filmski festival za djecu. Inspiracija za ovu ideju, odnosno za pokretanje festivala KinoKino, kažu iz ZFF-a, bilo je gradsko kino koje su vidjeli kao jedan multifunkcionalan prostor, gdje se osim kinodvorana i ostali prostori mogu koristiti za učenje, druženje, razgovor, razmjenu dojmova i zabavu. Ne kriju da je KinoKino osmišljeno kao mjesto na kojem će se odgajati neke buduće generacije zaljubljenika u film, od kojih će se dio zasigurno okušati i u profesionalnim bavljenjem filmom. Stoga ne čudi da su i ove godine za djecu pripremili mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja. 

"Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova, poseban program Klasici s gostima unutar kojeg, posebno za ovu priliku, poznate ličnosti iz svijeta kulture biraju svoje omiljene filmove. Tu je i među publikom vrlo popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu", objašnjavaju iz KinoKina.

KinoKIno
Plakat za novo izdanje ovog sjajnog festivala (ILUSTRACIJA: KiniKino)

U tih pet festivalskih dana održat će se i niz raznih radionica za djecu, a s namjerom da djeci vrijeme boravka u kinu bude ispunjeno i učenjem i zabavom. Tako će Čejen Černić, članica ovogodišnjeg žirija i poznata redateljica "Uzbune na Zelenom Vrhu", uspješnog filmskog nastavka o avanturama u mnogim generacijama slavnog Koka, za što je dobila i Zlatnu arenu za najbolju debitanticu, imati radionicu pod nazivom Prvi filmski korak. Radionica je zamišljena tako što će se svim sudionicima dati zadatak da osmisle originalnu priču, a potom će se upustiti u zajednički rad da bi na koncu rezultat njihove kreacije bio prijavljen na natječaj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) za razvoj scenarija. Organizatori se nadaju najboljem, odnosno takvom razvoju situacije u kojem bi razvoj scenarija mogao dovesti do stvaranja novog dječjeg filma u domaćoj kinematografiji.

"Kao i prošle godine, održat će se i radionica Dizajniramo filmski plakat u suradnji s dizajnericom Andreom Sužnjević iz nagrađivanog studija Šesnić&Turković čiji će produkt biti plakat jednog od filmova iz ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa festivala", zaključuju u KinoKinu, napominjući da su prijave za sudjelovanje na radionicama još uvijek u tijeku. Više informacija o festivalu možete doznati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KinoKino