DOKUKINO KIC: "Hall of Fame" vikend posvećen filmskom eseju

I.F.

29. siječnja 2020.

DOKUKINO KIC: "Hall of Fame" vikend posvećen filmskom eseju

Novu sezonu programa "Hall of Fame" zagrebačko Dokukino KIC posvećuje filmskom eseju, podžanru dokumentarnog filma koji karakteriziraju naglašen subjektivni stav te miješanje fikcije i stvarnosti.

Sezona počinje u četvrtak, 30. siječnja u 19 sati, dokumentarnim klasikom "Shermanov marš" (1985.) američkog redatelja Rossa McElweeja kojeg iz Dokukina najavljuju kao "intrigantan filmski memoar te zabavnu nefikcijsku romantičnu komediju" u kojem se kombinira tema Američkog građanskog rata i osobnog redateljevog ljubavnog kraha, a tu je i kultni Burt Reynolds koji se sasvim neočekivano pojavljuje u filmu.

Publiku će u film uvesti filmski kritičar Nino Kovačić, a u ulaz na projekciju je slobodan.

 

Program se nastavlja u petak, 31. siječnja, s kinopremijerom filma "Još se snima", nagrađivanog dokumentarca Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba - "moćnog i slojevitog autoportreta generacije koja kamerom nastoji ispričati vlastitu priču iz samog središta sirijskog građanskog rata".

Milad i Saed studenti su koji se iz Damaska sele u Doumu, predgrađe pod kontrolom pobunjenika. Tijekom četiri godine u širem krugu poznanika njih dvojica bilježe kako preživjeti u iznimnim uvjetima rata, opsade i gladi, a pritom ne odustati od umjetnosti.

Dokumentarac kompilira više od 500 sati snimljenog materijala i dobitnik je brojnih nagrada, pa tako i više priznanja na festivalu u Veneciji u programu Tjedan kritike (nagrada publike, nagrada FIPRESCI, nagrada za tehnički najbolje ostvarenje, nagrada Edipo Re). Film je osvojio i posebno priznanje na festivalu u Jihlavi te nagradu "Mali pečat" za najbolji film autora do 35 godina na prošlogodišnjem ZagrebDoxu.

Više informacija potražite na dokukino.net.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: press