DOKUKINO KIC: Are You Syrious? vikend uz filmove i okrugli stol

A.B.

24. prosinca 2015.

DOKUKINO KIC: Are You Syrious? vikend uz filmove i okrugli stol

Zagrebačko Dokukino KIC od 26. do 27. prosinca organizira program posvećen izbjeglicama. Uz filmove o ljudima koji su ostali bez doma, bit će organiziran okrugli stol i prikupljanje donacija u obliku tople odjeće svih veličina i ruksaka, jer kako ističu iz ovog zagrebačkog kina - iako se o tome sve manje govori u medijima, izbjeglička kriza ne prestaje. Program počinje projekcijom filma "Sklonište", Fernanda Melgara, prikazanim na festivalima Docaviva u Tel Avivu i Međunarodnom dokumentarnom filmskom festivalu u Jihlavi, a koji se bavi ljudima koji spavaju na ulicama ili u prenapučenim prihvatilištima.

Zanimljivost ovog događanja je da se ulaznica za projekciju može platiti donacijom u obliku zimskih potrepština za izbjeglice.

Na okruglom stolu nakon projekcije "Skloništa", aktivisti udruge Are You Syrious? i predstavnici Centra za mirovne studije govorit će o svojim iskustvima u pružanju pomoći izbjeglicama na tzv. Balkanskoj ruti. Nakon okruglog stola, slijedi projekcija dokumentarnog filma "Sirijska ljubavna priča", pobjednika Sheffield Doc Festa, u Zagrebu već prikazanog na otvorenju ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala.

Izbjeglice
Ulaznica za projekciju može se platiti donacijom u obliku zimskih potrepština za izbjeglice (FOTO: Lupiga.Com)

Na projekciji u Dokukinu KIC gledateljima će se pridružiti i redatelj filma Sean McAllister. Priča ide ovako - Amer je borac za palestinsku neovisnost, a Raghda je sirijska ljevičarska aktivistkinja. Kroz njihov život i vezu, film približava stvarno stanje u ratnoj Siriji svima nama koji probleme te zemlje pokušavaju shvatiti samo iz upitnih izvještaja medija.

Film se prikazuje u subotu i nedjelju, a na blagajni Dokukina KIC cijeli će se vikend prikupljati donacije za izbjeglice, kojima su sada najpotrebniji topla obuća i odjeća u svim veličinama i ruksaci.

O terminima filmova i sadržaju okruglog stola pročitajte na Facebook stranici Dokukina KIC.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina