ANTIFAŠISTIČKA LIGA PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ: „Ugledajte se na Angelu Merkel“

Hrvoje Šimičević

23. travnja 2015.

ANTIFAŠISTIČKA LIGA PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ: „Ugledajte se na Angelu Merkel“

"Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama", poručuju iz Antifašističke lige.

Antifašistička liga Republike Hrvatske odaslala je otvoreno pismo predsjednici, premijeru i šefu Hrvatskog sabora, u kojem se ukazuje na nužnost obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacizmom, nakon što su ove institucije, poglavito Ured predsjednice, odbili poziv organizatora da sudjeluju na moskovskoj paradi. Umjesto njih, Hrvatsku će predstavljati veleposlanik u Ruskoj federaciji

Iz Antifašističke lige podsjećaju kako je SSSR imao presudnu ulogu u pobjedi protiv nacizma, podnijevši pritom najveće ljudske žrtve. Dodaju kako to ni na koji način ne opravdava mnoge manje časne političke i vojne poteze države koje više nema, pa ni današnje akcije Rusije prema Krimu i Ukrajini, kao što se time ne opravdavaju slični postupci ostalih članica antihitlerovske koalicije tijekom zadnjih 70 godina.

"Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama. Ali, da danas uopće možemo zagovarati te vrijednosti trebalo je, uz ogromne žrtve, izvojevati pobjedu, čija 70. obljetnica se obilježava vojnom paradom ove godine u Moskvi", poručuju iz Antifašističke lige.

Priznaju kako vojna parada možda nije najbolji način obilježavanja pobjede nad jednim zločinačkim sistemom čiju srž je činila militarizacija društva, posebno u današnjim okolnostima. No, zato bi, kažu, hrvatska predsjednica mogla slijediti primjer njemačke kancelarke Angele Merkel koja neće sudjelovati na paradi, ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi.

"Pogotovo uzevši u obzir doprinos hrvatskih antifašista pobjedi nad nacizmom i fašizmom. To je dug prema onima koji su vrijednosti antifašizma obranili u prošlosti i zalog da te vrijednosti ponovo ne budu ugrožene u budućnosti", zaključuju iz Antifašističke lige.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH