150 METARA POD ZEMLJOM: Rudari kod Tuzle štrajkaju u jami!

Avaz.ba, Klix.ba/Lupiga

14. srpnja 2015.

150 METARA POD ZEMLJOM: Rudari kod Tuzle štrajkaju u jami!

Čak 264 rudara odbija izaći iz 150 metara duboke jame Rudnika ugljena Mramor, u sastavu Rudnika Kreka u Tuzli. Ondje se nalaze od ponedjeljka, točnije od jučerašnje treće smjene, a razlog štrajku su kašnjenje plaće, neisplata toplog obroka, doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata. Dvojici je radnika u utorak ujutro pozlilo pa su prevezeni u bolnicu rudnika. Zbog nepovjerenja u riječi direktora Envera Omazića, koji im je došao na pregovore, ne pristaju na izlazak iz rudnika sve dok se uplate ne ostvare ili dok im, kako prenosi Avaz, ne dođu direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica (SDP) i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH. Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, objasnio je kako rudari traže i da se dio zarađenog novca na proizvodnji električne energije utroši u modernizaciju rudnika. Vladi Federacije su, naime, postavili rok do 17 sati da pristanu na sporazum.

"Riječ je o sporazumu od osam tačaka, a jedina sporna je bila da 1,5 feninga od proizvedenog kilovat-sata električne energije ide za modernizaciju rudnika. Na godišnjem nivou dobili bismo oko 100 miliona KM", kaže Husić, prenosi Klix.  

Direktor Omazić je obećao isplatu obroka i prijevoza tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana, međutim, to još nije rezultiralo prekidom štrajka.

"Sve što direktor kaže - laže. Samo obećanja koja su pusta. Ovdje šta oni nama rade, to nema nigdje. Radimo, a kasni nam plaća već devet dana, niti nam je uplaćen topli obrok, a ni prijevoz. Uplaćeni su novci za naš regres, a oni nama ne daju i direktor dođe ovdje i kaže nam da nećemo imati regres. Kradu na sve strane, ne zna se više ni ko odnosi ni ko čupa od nas rudara. Evo nemam ni marke. Ne mogu ni sladoled da kupim. Ostalo mi je do penzije još dvije i po godine, i po stare dane doživio sam ovo", izjavio je rudar Hajrudin Smajić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kreka.ba (arhiva)