Zakaj ja tak volim ponedelek?

lidach

9. lipnja 2007.

Zakaj ja tak volim ponedelek?

Što je to zajedničko Tom Waitsu i Enrique Iglesiasu te zakaj tak volimo taj ponedelek? E, to je tako zato što, pazi sad, u ponedjeljak, 11. lipnja. godine ove, zagrebačka Tvornica nam ugošćuje veliku zvijezdu brazilijane, Bebel Gilberto. Ljubiteljima lijepih ženskih glasova dotičnu ne trebamo posebno predstavljati, međutim možda potaknemo i one neupućene da provjere zakaj baš volimo ovaj ponedelek

Isabel Gilberto, poznatija kao Bebel Gilberto, rođena je u New Yorku, a odrastala u Brazilu, u obitelji bogatog glazbenog pedigrea. Zanat je pekla u pauzama od igranja s barbikama: sa sedam godina gostovala je na albumu svoje majke, a s devet već ima iza sebe nastup u Carnegie Hallu. U 90-ima svira sa svojim sastavom po njujorškim klubovima te surađuje s glazbenicima poput Thievery Corporation, David Byrne i Caetano Veloso.

Prije desetak godina seli u London te sve više radi na vlastitom glazbenom izrazu. Njezin album Tanto Tempo iz 2000. nominiran je za Grammyja, a također i Bebel Gilberto iz 2004. godine. U Zagreb nam dolazi po prvi puta, a gostovanje joj se poklapa s promocijom novog, ovogodišnjeg albuma Momento. Uz Bebel nastupa Forro in the Dark, šesteročlana ekipa Brazilaca s prebivalištem u New Yorku. Kao i sve što je lijepo, kvalitetno i trajno, i ovaj band je osnovan sasvim slučajno na rođendanskom tulumu, 2002. godine.

U početku sviraju tradicionalni forro koji se izvodi samo uz harmoniku, triangl i bubanj zabumba. Međutim, učestalim svirkama po njujorškim klubovima, stalnim priljevom i odljevom glazbenika, uvode nove instrumente, a dolazi do komercijalizacije u pozitivnom smislu: njihova glazba postaje prijemčljivija većem broju slušatelja. Surađuju s Tom Waitsom i Enrique Iglesiasom, a na debitantskom albumu The Bonifires Of Sao Joao gostuje im uz Bebel Gilberto i legendarni David Byrne. Cijena ulaznice za ovaj spektakl u Tvornici iznosi 150 kuna te 180 kuna na dan koncerta.