Uzi ostao bez svog tvorca

Ivor Car

10. rujna 2002.

Uzi ostao bez svog tvorca

Koliko ste puta gledali neki američki ili neamerički akcioni ili neakcioni film u kojem negativci ili pozitivci koriste uzi? Uzi je, uz neizbježni kalašnjikov, najpoznatija puška današnjice koju koriste sigurnosne službe u najmanje 26 država, a osobitu popularnost dosegao je među kriminalcima
U 79-oj godini života preminuo je Uziel Gal, izumitelj legendarnog uzija. Uzi slavna malena i lagana 9mm automatska puška, nastala je u izraelskoj tvornici oružja i do današnjeg dana postala je, naravno uz neizbježni kalašnjikov, najslavnija puška svijeta, ukoliko puška uopće može biti slavna. Svoju popularnost uzi je dostigao podjednako i u službama sigurnosti, kao i u podzemlju među kriminalcima. Njegove osnovne prednost su to što se vrlo lagano i brzo puni, mali broj djelova zbog čega se brzo i lagano sastavlja, odnosno rastavlja, može se pucati s jednom rukom, te njegova minijaturna večičina u odnosu na ostale automatske puške takve razorne moći. Do danas je prodano više od dva milijuna primjeraka ovog oružja pa se slobodno može reći kako je uzi najuspješniji izraelski izvozni proizvod. Sigurnosne službe najmanje 26 zemalja koriste ovaj proizvod kojeg trenutno radi sedam tvornica diljem svijeta.
Nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, netom formirana izraelska vojska žudila je za laganom automatskom puškom koju bi koristile patrole i koja ne bi zakazala u ključnim trenucima. Tu na scenu stupa mladi izraelski natporučnik Uziel Gal, koji ima pravo rješenje za potrebe svoje vojske. Naravno, to rješenje je UZI. Uziel je rođen 1923. godine u Njemačkoj, iz koje je pred nacističkim režimom izbjegao tridesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što se svojim izumom proslavio u Izraelu, otišao je u mirovinu, a svoje znanje i umijeće odlučio je pokazati Amerima pa se preselio u Philadelphiu gdje je proizvodio druge verzije puški za američko tržište. Njegovo tijelo će iz Sjedinjenih Država biti prebačeno u Izrael, gdje će biti pokopano u jednom kibucu gdje je Uziel proveo dobar dio svog života. Izraelski radio javio je kako Uziel iz svog izuma nije izvukao gotovo nikakvu materijalnu korist.
Ljubitelji uzija o svom ljubimcu mogu više saznati na ovoj stranici.