Bojkot

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Bojkot

U arapskim zemljama sve više osoba bojkotira američke proizvode, kako bi pokazalo dozu solidarnosti prema Palestincima, a na taj način i utjecali na SAD koji podržava Izrael. Prve na udaru su bile cigarete!
Solidarnost muslimanskih zemalja prema Palestincima, se islazuje već neko vrijeme i na različite načine. Jedan od njih je i nafta. Ta metoda se pokazalo uspješnom, iako nije ostvarila neke domete koji bi utjecali na prekidanje izraelskih akcija. Prekjučer se također mogao vidjeti jedan od načina solidarnosti, kada su na sastanku Europsko-mediteranskog foruma, svi ministri vanjskih poslova arapskih mediteranskih zemalja odlučili napustiti dvoranu u trenutku kada je svoj govor trebao započeti izraelski zamjenik ministra. Psotignuto opet nije ništa, osim pritiska, ali ....
Arapi ne odustaju. Na bojkot američkih proizvoda u arapskim zemljama se neprestano poziva na raznorazne načine, od SMS-a na mobitelima, do govora na vjerskim obredima u đamijama. Računica je ovakva: američke tvrtke su dio gospodarstva SAD-a, čija vlada godišnje daje Izraelu čak 3 milijarde dolara. Znači Amerikance treba bojkotirati, kako bi se njihove zarade smanjile, što bi izazvalo nepomaganje Izraelu. U Libanonu se u prošlom tjednu prodaja cigareta američkih marki smanjila za ogromnih 50 %. Restorani i fast foodovi, koji poslužuju hranu na američke načine su gotovo prazni. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima su se odlučili na još ekstremniji potez, pa su poslovođe supermarketa sklonile svu jenkijevsku robu s polica. Stvar je otišla toliko daleko da se zamjera poslovnim ljudima, Arapima koji predstavljaju američke tvrke, jer u zamršenom klupku ispada kako oni direktno surađuju s Izraelom, jer Americi donose profit. Neki poslovni ljudi su se čak odlučili dati plaćene novinske oglase u kojima izražavaju svoj patriotizam i solidarnost s Palestincima.
Tko će u ovom bojkotu propasti, američke tvrtke ili lokalna gospodarstva, preostaje nam da vidimo!