U Sarajevu pozivaju na bojkot

Ivor Car

14. ožujka 2002.

U Sarajevu pozivaju na bojkot

Već gotovo tjedan dana Sarajevom kruže letci u kojima se poziva na bojkot robe koju proizvode tvrtke koje pomažu Izrealu, a samim tim su protiv Palestinaca. Pretpostavljate odmah kako iza toga stoje islamske organizacije, i u pravu ste. Zbog čega, kako, kada, kao i odgovore na neka druga pitanja pronaći ćete ukoliko kliknete na
Središte glavnog i najvećeg bosansko-hercegovačkog grada, Sarajeva ovih dana je zasuto lecima neobičnog sadržaja koji poziva na bojkot kompanija koje "podržavaju" Izrael, a cijela akcija nazvana je "Bojkotuj Izrael" po uzoru na slične akcije u islamskom svijetu. Tekst je djelo islamske organizacije "Muslimansko bratstvo", a potpisuje ga ekipa koja urađuje islamsku internet stranicu www.islambosna.com. Letke su po središtu grada prolaznicima dijelile mlade djevojke obučene u tradicionalne muslimanske nošnje. Tekst koji su zbunjeni prolaznici mogli pročitati, ako im se to uopće dalo, je slijedeći:
"Slijedeći put kada vidiš proizvod kompanije koja podržava Izrael, sjeti se ove bebe koju su ubili izraelski teroristi i znaj da ćeš kupovinom njihovog proizvoda dati svoj doprinos ubojstvima nevine palestinske djece ... Zato, upamti ovu fotografiju ubijene palestinske bebe i bojkotiraj kompanije koje pomažu Izrael. Kupovinom njihovih proizvoda financirate ubojice nedužne palestinske djece. Ne sudjelujte u zločinu!"
Dio poruke napada i SAD, "koji je uz Izrael". Uz tekst su tiskane i dvije slike. Na jednoj je slika mrtvog djeteta, koja je obišla svijet, a na drugoj se nalazi Palestinac koji stoji ispred izraelskog tenka i upravo se sprema pogoditi ga kamenom. S druge strane letka našli su se logotipi tvrtki za koje "Muslimansko bratstvo" tvrdi da pomažu Izraelu. Među njima su Coca-Cola, L'Oreal, Nestle, Calvin Klein, Revlon, Disney, Nescafe, Vittel, te još dvadesetak mahom uglednih tvrtki.
Letak je inače sasvim dobro dizajniran na formatu A5 i zasigurno je njegova izrada poprilično koštala, što i ne predstavlja nikakav problem jer znamo da financijeri ovakvih organizacija imaju novaca te su za ovakve i slične ciljeve uvijek spremni "pljunuti" koliko god se traži. Ostavljen je i broj mobitela bosanske GSM mreže i e-mail adresa za eventualne kontakte. U prvih sedam dana otkad je započela ova akcija distribuirano je 40 000 letaka, pa ih trenutačno više nema. No, u ponedjeljak dolazi nova pošiljka, također od 40 000 komada. Istovremeno s akcijom "Bojkotuj Izrael" pojavili su se i grafiti po gradskim zidovima koji poručuju "Smrt Židovima i Bin Ladenu", a uz njih su se našli i kukasti križ te Davidova zvijezda. Grafiti su odmah prefarbani. Za sada se u sarajevskim trgovinama ne primjećuje nikakav pad prodaje proizvoda u letku spomenutih tvrtki.
Lokalni tisak smatra da su pokretači akcije radikalna organizacija Aktivna islamska omladina, što su dotični odmah opovrgli. Sve ovo možete vidjeti na već navedenoj stranici. Ustvari možete vidjeti i više, no savjetujem oprez onima koji se nisu susretali sa sličnim sadržajem.