Umro inovator frizbija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Umro inovator frizbija

Frizbi je jedna od najpopularnijih i najkonstantnijih igračaka u povijesti svijeta. Ime je dobio po trvtki Frisbie Pie iz Connecticuta, za čije pite su se koristile plitke metalne posude. Te posude su poslužile kao prvi frizbiji, još u 19. stoljeću. Krajnji izgled frizbiju dao je Ed Headrick šezdesetih godina prošlog stoljeća. Jučer je objavljeno kako je ovaj inovator umro, te da će se po njegovoj želji njegovo tijelo kremirati i od pepela izraditi mali frizbiji pomoću kojih
 Ed Headrick poznat je kao "otac" modernog frizbija. Ova igračka dobila je ime po pitama tvrtke Frisbie Pie, za koje su se koristile metalne plitke posude s kojima su se mladi nabacivali još u 19. stoljeću. Mnogo kasnije, nakon drugog svjetskog rata, izbačena je verzija modernijeg frizbija koji je dizajnirao Walter Morrison. Tada je to bio gotovo običan plastični tanjur, koji baš i nije dobro letio. Svoj pravi dizajn, kakav poznajemo danas, frizbiju je  šezdesetih godina prošlog stoljeća, dao upravo Headrick koji je poboljšao aerodinamiku frizbija, te uveo brazde na rubu diska. Upravo te aerodinamične brazde dale su frizbiju dodatnu stabilnost i poboljšale njegov potisak. Nakon toga Ed je svoj dizajn prijavio američkom patentnom uredu, za patent dobio broj 3,359,678, a ja sam dobio jednu od najboljih igračaka, koju uvijek držim u prtljažniku auta. Ne samo što je dizajnirao moderni oblik frizbija, nego je Ed u svrhu popularizacije frizbija kao sporta, osnovao profesionalna "Disc Golf" natjecanja u kojima se frizbi baca u svojevrsne metalne kaveze.

U intervjuu od prošle godine, Ed je rekao kako mu se čini da ljudi vole frizbi zbog njegove neobično lijepe putanje, te da igra s njim nije kao igra s loptom. Jučer je njegova obitelj objavila kako je u 78 godini života Ed umro u snu u svom domu u Kaliforniji. Prošlog mjeseca Headrick je doživio dva infarkta nakon čega je ostao djelomično paraliziran. Njegova želja je bila da se njegovo tijelo kremira, a nakon toga od njegovog pepela oblikuju memorijalni frizbiji, koji će biti poklonjeni članovima obitelji, prijateljima i svima onima koji daju svoj prilog za osnivanje budućeg muzeja povijesti frizbija i natjecanja. Njegov sin Ken izjavio je kako će ispoštovati ovu neobičnu očevu želju.