Izrael

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Izrael

Sta sad opet rade oni Arapi i Izraelci. Pa ništa novo. Ratuju ko i inače. A dokle su stigli, možete saznati.
Izraelske oružane snage nastavile su prošloga tjedna seriju novih razarajućih udara na palestinske ciljeve na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Borbeni zrakoplovi F-16 gađali su objekte palestinskog čelnika Yassera Arafata u Ramallahu te instalacije palestinskih snaga sigurnosti u Khan Younisu u Pojasu Gaze.

Arafatovi savjetnici uputili su novi poziv izraelskom premijeru Arielu Sharonu da se vrati mirovnim pregovorima, no čini se da to nije utjecalo na Sharona koji je najavio »stezanje obruča« oko Arafatova kućnog pritvora sve dok se on ne ukloni s vlasti.
U svakom slučaju, kao odgovor na ubojstvo šest izraelskih vojnika u utorak, očekuje se još veća represija prema nepoćudnim Palestincima.

Prilikom obraćanja predstavnicima glavnih židovskih organizacija u Jeruzalemu (u srijedu navečer) Sharon je istakao pet osnovnih zahtjeva upućenih palestinskim vlastima. Zatražio je »istinsko uhićenje« terorista, razoružanje terorističkih skupina, prikupljanje ilegalnog naoružanja, poduzimanje učinkovitih preventivnih mjera protiv terorističkih napada i okončanje palestinske pobune protiv Izraela.


U međuvremenu, izraelski vojnici su započeli vrlo oštre borbene akcije u Pojasu Gaze. Tenkovi i pješadija prodrli su u najmanje dva dijela tog pojasa, a na jugu Gaze, neposredno uz granicu s Egiptom, izraelski vojnici ušli su u palestinski izbjeglički logor Rafah. Uz potporu buldožera oni su sravnili sa zemljom kuću obitelji mladog Palestinca koji je u ponedjeljak ubio dva izraelska vojnika i jednu ženu. Izbili su sukobi u kojima je smrtno stradalo četvero Palestinaca.

I Izraelci i Palestinci su od utorka pristupili novoj taktici ratovanja. Izraelski komandosi sada izvode manje napade čiji je cilj fizičko uništenje »sumnjivih« Palestinaca, dok militantne palestinske skupine, uključujući i one najekstremnije, vode sve više gerilsku taktiku ratovanja.

I dok s jedne strane vodi rat, vlada izraelskog premijera Ariela Sharona pozdravila je u utorak srednjoistočni mirovni plan koji je u New York Timesu iznio saudijski prjestolonasljednik, krunski princ Abdullah. Mirovni plan saudijskog princa, koji je praktički vladar “svjetske naftne velesile”, svodi se na primjenu rezolucija 242 i 338 Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tom prijedlogu, izraelske postrojbe bi se povukle s arapskih teritorija zaposjednutih u ratu 1967. u zamjenu za mir i sigurnost. Za uzvrat, sve arapske zemlje bi, bez izuzetka, priznale pravo na postojanje židovske države.
Unatoč mirovnoj inicijativi princa Abdullaha koju su, naravno svi odmah svesrdno prihvatili, žestoki sukobi i dalje se nastavljaju.
Izraelske su snage ubile najmanje šest Palestinaca, od kojih pet policajaca, u napadima na sjeveru Zapadne obale u četvrtak, a palestinska Brigada mučenika, ratoborna skupina Al Aqse, povezane s Arafatovim Al Fatahom, zaprijetila je napadom na židovsko naselje Gilo, ako izraelska vojska ne prekine napade na izbjeglički logor Balata na Zapadnoj obali.

U međuvremenu, Vijeće sigurnosti UN-a završilo je u četvrtak u ranim jutarnjim satima (po srednjeuropskom vremenu) raspravu o stanju na Srednjem istoku. U raspravi, koja se protegla na dva dana, sudjelovalo je više od 40 govornika. To je bila jedna od rijetkih sjednica Vijeća sigurnosti otvorenih za javnost, no nakon višesatnog mlačenja prazne slame nije donesena nikakva konkretna mjera ili rezolucija.