Slovenci za Europu, ali ne i u NATO

Ivor Car

18. rujna 2002.

Slovenci za Europu, ali ne i u NATO

Dok se s nama prepiru oko sv. Gere, Piranskog zaljeva i nuklearke u Krškom, Slovenci grabe velikim koracima prema Europskoj uniji, gdje će otići vrlo skoro. Prema najnovijem istraživanju čak 56% Slovenaca podupire svoje vlasti u stremljenju ka Europi, što nije slučaj s NATO snagama u koje Slovenci ne žele, bar ne toliko koliko bi u Europu.
Naši susjedi sa zapada, Slovenci očekuju skoro primanje u Europsku uniju, pa nije ni čudo što vrše stalna ispitivanja javnosti. Posljednje takvo koje je proveo centar za istraživanje javnog mnijenja i komunikacija ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti,  pokazalo je kako 56,3% Slovenaca želi ući u EU. Što se tiče slovenskog ulaska u NATO, stvari su malo drugačije, osobito nakon nedavne američke ucjene upućene nizu država među kojima je i Slovenija. Naravno, riječ je o Međunarodnom kaznenom sudu kojeg niti jedna zemlja ne smije podržati, ukoliko joj je stalo do Sjedinjenih Država. Čini se kako je to jedan od glavnih razloga zbog kojih samo 42,4% Slovenaca želi biti dio NATO saveza.
Inače na spomenutom fakultetu još od 1997. godine "maltretiraju" javnost s kojekakvim istraživanjima u vezi s euroatlanskim integracijama. Upravo te godine za ulazak u EU opredijelilo se 8% više ispitanika negoli ove godine, slično kao na slici. Najmanju podršku EU ima kod seoskog i poljoprivrednog stanovništva, dok obrazovaniji i situirianiji dio Slovenaca podupire inegraciju. Prema rečenim rezultatima čini se kako je malo više ovih posljednjih. Svoje neprijatelje moćna Europa ima i među slovenskim radnicima zaposlenima u industrijskim granama, koje nisu konkurentne europskim pa se tako osjeća strah od eventualnog gubitka radnih mjesta.
Glavni istraživač dr. Samo Uhan smatra da je podrška slovenske javnosti pridruživanju EU-u stabilna, te da bi referendum o tom pitanju sigurno prošao. Isti dr. tvrdi i kako Slovenci od ulaska u Europu ne očekuju poboljšanje gospodarskog stanja, nego misle na duge staze. Drugim riječima - "jednom će doći"! Ovu teoriju Uhan potkrepljuje podacima kako više od polovice anketiranih ne misli kako će im Europa donijeti poboljšanje kućnog proračuna. Zanimljivo je kako više Slovenaca očekuje slabiji, nego bolji standard nakon ulaska u EU.