THINK BIG: O korupciji s Harvarda

Mladen Barbarić

7. ožujka 2011.

THINK BIG: O korupciji s Harvarda

„Ako nisam za sebe, a tko će to uraditi za mene? Ako ne sad, a kad?“, pita se omiljeni autor na omraženom albumu „Sevdah za Paulu Horvat“. Iako posve nesvjestan postojanja nekog naturaliziranog Holandeza s tvrdim balkanskim naglaskom, Lawrence Lessig, profesor prava na Harvardu, dolazi do istog zaključka u izvrsnom desetominutnom predavanju o korupciji u društvu. Iako tvorac „creative commons“ etikete govori o Sjedinjenim Državama, ova načela Republike primjenjiva su čak i ovdje na Balkanu
Izvrsno predavanje profesora Lessiga stalo je u svega deset minuta koje bi prije svih trebali pogledat u Vladi, ali dobro dođe i građanima u ova vremena. Inače, Lessig je, prije no što je došao na Harvard, pravo predavao i na Stanfordu, a poznat je po svojoj političkoj angažiranosti.

Da ne bi ispalo kako se radi o još jednom od onih koji samo hlade zube, iza Lessiga stoje i konkretna djela. Naime, čovjek je dijelom projekta wiki commons predanog proširivanju dometa autorskih djela na korist javnosti bez komplikacija oko copyrighta.

Da ne duljimo, pogledajte predavanje održano prije dva tjedna na konferenciji „Think Big“ Sveučilišta Harvard ...

 


Lupiga.Com