Budite lijepi, mladi i obrazovani, jer i to je ok!

Mladen Barbarić

16. prosinca 2008.

Budite lijepi, mladi i obrazovani, jer i to je ok!

Dosta vam je banalnih vijesti, već hiljadu puta prepisanih, dosta vam je senzacionalizma i tupih fraza? Dosta vam je da od vas rade ovcu, budalu, čobana i seljaka? Sjajno, dobrodošli na Lupigu, hmm da ... Svejedno, evo nešto zbog čega je internet divan i nenadjebiv medij samo ukoliko imate volje da malo pročeprkate ispod taloga sveprisutnih portala, umjesto da se napijete muljave vodurine s izvora ljigavoće

Uglavnom smo lijena đubrad i rado se nerviramo. Nekad mi se čini, a siguran sam da negdje postoji i neko istraživanje koje to može potvrditi, da nalazimo određeno zadovoljstvo u tome da se živciramo. Gade nam se mediji koji zagađuju prostor glupostima, idu nam na jetra majmunoliki političari i nezainteresirani sugrađani ... Silno nas mrzi i loše organizirano školstvo ...

Međutim, tu je internet. Aleksandrijska biblioteka 21. stoljeća na kojoj svaka šupša može naći što ju volja. Al' šupša nebi bila šupša da, otvorivši internet, ne ode na index.hr, pogleda šokantnu fotografiju kljuseta s razderanim dupetom ili uznemirujuću fotogaleriju mrtve žene pronađene u splitskoj luci. Nakon što se napila muljave vodurine s izvora ljigavoće, šupša će pročitati još par tračeva o Nives, baciti oko na razmišljanja nogometnog reprezentativca u pečalbi, a potom i poslati kakvo pićence na fejsu. Sretna, zadovoljna i napojena potom će pogledat na zaslon mobitela i provjeriti nije li je se tko sjetio u međuvremenu i pozvao ju na kakvu kavu, ne bi li prikratila ovu gomilu vremena danu joj na raspolaganje.

Eto ne budite šupše, uzmite si pola sata i pogledajte izvrsno predavanje koje je Dan Gilbert, živopisni psiholog s Harvarda, o kojem bi se, da nije uđubrene lijenosti, dalo napisati samostalni tekst, održao u ljeto 2005. godine u Oxfordu.

Čovjek je proveo podosta sati istražujući sreću i s nama će podijeliti svoja iskustva i saznanja iz desetljetnog proučavanja ljudskog ponašanja. Za razliku od nas koji na presicama, predavanjima i sličnim javnim raspravama rijetko imamo kakvo pametno pitanje za predavača, poslušajte Q&A na kraju.

Ne budi lijeno đubre i klikni na XOXOXOX!

I nek vam internet služi za naobrazbu, a ne samo za gubljenje vremena i slanje mejlova.

P.S.  posjetite TED.com